Naslovnica Gospodarstvo Evropski dogovor o ribolovnih kvotah za leto 2022

Evropski dogovor o ribolovnih kvotah za leto 2022

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministri EU za ribištvo so v Bruslju opravili z zadnjim letošnjim zasedanjem Sveta za kmetijstvo in ribištvo, ki je bil obenem tudi zadnji med slovenskim predsedovanjem. Bili so zelo uspešni, saj so končali zahtevna pogajanja o ribiških kvotah za prihodnje leto.

Na dnevnem redu zadnjega letošnjega zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo je bila osrednja točka dogovor o ribolovnih možnostih oziroma kvotah za leto 2022 znotraj in zunaj voda EU. Vse kvote se običajno dogovori red iztekom vsakega koledarskega leta, da potem nov dogovor prične veljati s prihodom novega leta in lahko ribiči iz vseh koncev EU tudi takoj pričnejo z ribolovom.

»Sprejete so omejitve ulova za naslednje leto za večino komercialnih staležev rib, skupaj z nacionalnimi kvotami oziroma omejitvami ribolova za zadevne ribolovne staleže. Zadevni staleži so tisti, ki jih EU upravlja sama ali pa skupaj s sosednjimi državami, ki niso članice EU, lahko pa tudi prek sporazumov ali v okviru regionalnih organizacij za upravljanje ribištva (RFMO),« so pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Ministri so se tokrat intenzivno posvetili ribolovnim možnostim za leto 2022 v Atlantiku, Severnem morju, Sredozemskem morju in Črnem morju. Razpravljali so še glede informacije Evropske komisije EU o Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA), vzporedno z glavnim zasedanjem Sveta pa so potekala tudi tristranska pogajanja o ribolovnih možnostih za prihodnje leto.

»Ker v času zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo pogajanja o ribolovnih možnosti z Združenim kraljestvom še niso bila zaključena, so bile v predlog uredbe Sveta glede določitve ribolovnih možnosti za leto 2022 znotraj in zunaj voda Unije vključene začasne ribolovne možnosti skladno s Sporazumom o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom (TCA), kar bo evropskim ribičem omogočilo pravočasen začetek ribolova v naslednjem letu,« so še dodali z MKGP.

Ob tem velja spomniti, da sta Parlament EU in Svet EU že pred zasedanjem sprejela večletna načrta za Severno morje in za atlantske vode, ki so ju lahko nato upoštevali ob določitvi ribolovnih možnosti za leto 2022. Svet je zato tudi lažje dosegel politični dogovor glede uredbe o celotnem dovoljenem ulovu in kvotah, ki določajo ribolovne možnosti za leto 2022 za Atlantik in Severno morje (celo soglasno, kar je prava redkost).

Prav tako je Svet EU dosegel politični dogovor glede uredbe o nekaterih staležih in skupinah staležev, ki se uporabljajo  v Sredozemskem in Črnem morju, tako da je bil zadnji letošnji sestanek (in obenem zadnji med slovenskim predsedovanjem) nedvomno uspešen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.