Naslovnica Gospodarstvo Sedež Volkswagna v Wolfsburgu je obiskala visoka slovenska delegacija

Sedež Volkswagna v Wolfsburgu je obiskala visoka slovenska delegacija

Avtor: Spletno Uredništvo

Vrh slovenskega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je skupaj z vodstvom Slovenskega avtomobilskega grozda obiskal sedež koncerna Volkswagen v nemškem Wolfsburgu. Ta izjemno pomemben obisk je bil namenjen povečanju obsega sodelovanja največjega evropskega proizvajalca avtomobilov s slovensko avtomobilsko industrijo, predvsem glede e-mobilnosti.

Sedež Volkswagna v Wolfsburgu je obiskala visoka slovenska delegacijaSlovenska delegacija na obisku, Golf cabrio kot e-lokomotiva in vagončki kompozicije v ozadju (foto: gov.si)

 

Visoka delegacija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT) in Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) je vodstvu koncerna Volkswagen (VW) predstavila stanje na področju e-mobilnosti v Sloveniji, možnosti za še poglobitev sodelovanja med VW, člani ACS in celotne slovenske avtomobilske industrije, obenem pa je tudi predstavila investicijske priložnosti za koncern VW v Sloveniji.

»Današnji obisk v Volkswagnu zagotovo odpira članom Strateškega razvojno inovacijskega partnerstva SRIP ACS+ nove priložnosti sodelovanja s tem, največjim svetovnim proizvajalcem vozil. Partnerstvo šteje preko 100 članov, ki delujejo na področju avtomobilske industrije in mobilnosti, Volkswagnu pa predstavljamo partnerstvo in potencialna področja sodelovanja, od tehnologij za zelene in učinkovitejše pogone vozil, da rešitev s področja digitalizacije v mobilnosti.

Vsekakor izpostavljamo tudi kompetence in odličnost slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji na področju zagotavljanja kakovosti proizvodnih procesov ter močnih dobaviteljskih verig, kar je pomemben element pri odločanju o vključitvi novega dobavitelja v koncern,” je pojasnila Tanja Mohorič, direktorica Slovenskega avtomobilskega grozda. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je med drugim povedal, da je sedanje umirjanje gospodarske rasti dodaten izziv za prehod na zeleno ekonomijo, oziroma za e-mobilnost.

Povezal je dejstva, da je VW močno osredotočen na avtomobile prihodnosti, ki vključujejo električni pogon, digitalno omrežje ter avtonomno vožnjo, da Slovenija čedalje bolj promovira e-mobilnost, da z VW trenutno že sodeluje 13 slovenskih podjetij iz ACS in da obstaja največji potencial prihodnjega sodelovanja na področjih e-mobilnosti, razvoja baterij, digitalizacije avtomobilov in cestne infrastrukture, novih materialov ter ostale tehnologije.

»Nemčija je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, slovenska avtomobilska industrija je tu poznana in ima ugled. Skoraj v vsakem nemškem avtomobilu vsaj en sestavni del prihaja iz Slovenije,« je dodal Počivalšek in spomnil na vlogo avtomobilske industrije v Sloveniji, kjer 285 podjetij s 16.400 zaposlenimi prispeva kar 10 odstotkov k bruto domačemu proizvodu (BDP).

Slovenska država si je sicer zastavila ambiciozen načrt podpore hitrejšemu vstopu e-vozil na slovenski trg. Že prihodnje leto naj bi bilo na voljo prvo sofinanciranje za privatne polnilne postaje (za pravne osebe), do leta 2023 pa Slovenija načrtuje postavitev 50 novih javnih e-postaj, ki bodo financirane iz kohezijskih sredstev. Slovenija si želi, da bi bilo pred letom 2030 vsaj 17 odstotkov vseh osebnih vozil (oz. 200.000 vozil) v državi na električni ali hibridni pogon.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.