Naslovnica Slovenija Še tri slovenske občine z evropskim ekološkim certifikatom

Še tri slovenske občine z evropskim ekološkim certifikatom

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh so občine Vrhnika, Log-Dragomer in Borovnica so pridobile mednarodni ekološki certifikat ‘Zero waste občina’. Te občine se pridružujejo občinama Bled in Gorje, ki sta bili za svojo trajnostno usmeritev v preteklosti že nagrajene z enakim certifikatom. Slovenija je tako postala država s trenutno največ certificiranimi občinami, vseeno pa 5 občin med skupno 212 slovenskimi občinami predstavlja šele začetek.
Še tri slovenske občine z evropskim ekološkim certifikatom

Pet slovenskih občin je že prejelo mednarodni certifikat, manjka jih še 207 (foto: FB Zero Waste Slovenia)

Za evropski certifikat ‘Zero waste občina’ so v Sloveniji pristojni Ekologi brez meja (EBM), njegova podelitev pa je namenjena spodbujanju in pospeševanju prehoda evropskih mest v družbo brez odpadkov ter izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni. Ta mednarodni trajnostni certifikat sta pri nas prvi prejeli občini Bled in Gorje, sedaj pa so ga uspešno pridobile še občine Vrhnika, Log-Dragomer in Borovnica.

Te tri občine so sicer ustanoviteljice Javnega komunalnega podjetja Vrhnika, ki ločeno zbira odpadke že od devetdesetih let. K evropski ‘zero waste’ mreži so se pridružile leta 2014, od tedaj pa so še napredovale, kar danes kažejo tudi uradne številke. »V vseh treh občinah proizvedejo enkrat manj mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca (63 kg) v primerjavi s slovenskim povprečjem (133,6 kg), delež ločeno zbranih frakcij pa je boljši za 9 % (83 %).

Dobre rezultate dosegajo s celovitim sistemom zbiranja od vrat do vrat, ki ga dopolnjujejo ekološki otoki, ter ekonomske spodbude za zmanjševanje odpadkov in več recikliranja, npr. akcija ‘s KOKOM ceneje’,« so zapisali v izjavi za javnost EBM. Občani imajo še možnost nabave brezplačnega kompostnika, poleg tega pa jim celo uporaba pralnih plenic v enotah Vrtca Vrhnika prinaša dodatne okoljske, zdravstvene in finančne prednosti.

Posvečajo pa se tudi naravovarstvenem izobraževanju – na območju JKP Vrhnika vsak otrok v času šolanja vsaj trikrat obišče komunalno podjetje, redni obiski pa prihajajo tudi s strani slovenskih in mednarodnih delegacij, ki jih zanimajo primeri preverjeno dobrih praks. Vseeno pa 5 s certifikatom nagrajenih občin od skupno 212 slovenskih občin predstavlja šele začetek trajnostne preobrazbe celotne države.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.