Naslovnica Kronika Tretja novembrska akcija poostrenega policijskega nadzora

Tretja novembrska akcija poostrenega policijskega nadzora

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je po cestno-prometni akciji ‘Slovenija piha 0.0′ zaključila tudi z akcijo poostrenega nadzora železniškega prometa ’24-Blue RAD’. V ponedeljek pa se že pričenja nova akcija – ‘Varno brez telefona’. Policisti bodo na slovenskih cestah ponovno preverjali uporabo telefonov med vožnjo in  tudi med hojo.
Tretja novembrska akcija poostrenega policijskega nadzora

Med zadnjo akcijo so na vlakih in železniških postajah v Sloveniji odkrili 112 ilegalnih migrantov (foto: policija.si)

Mednarodna akcija poostrenega nadzora v železniškem potniškem ’24-Blue RAD’ (ang. Rail Action Days) je bila posvečena mednarodnim potniškim in tovornim vlakom, najbolj obremenjenim notranjim progam in večjim železniškim postajam. Policisti so se osredotočili na ilegalne migracije, tatvine, še posebej kovin, prometu s prepovedanimi drogami, vandalizmu ter preprečevanju kršitev javnega reda.

»V postopkih policistov je bilo preverjenih 570 oseb, opravljenih 216 pregledov železniških postaj, 200 potniških in 34 tovornih vlakov. Ob tem smo odkrili 103 osebe, ki so nedovoljeno vstopile v državo, in 9 oseb, ki so nedovoljeno bivale v Sloveniji. Zaznali smo tudi en primer vandalizma,« so s Policije pojasnili glede rezultatov te akcije. Že v ponedeljek, 21. novembra, pa se začenja nova akcija ‘Varno brez telefona’.

Pravzaprav gre za drugi del vsedržavne akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Vse do nedelje, 27. novembra, bodo tako policisti ponovno preverjali, ali vozniki in pa tudi pešci pravilno uporabljajo mobilne telefone in podobne naprave, katere motijo vidno in slušno zaznavanje dogajanja v okolju ter tako udeležencem v prometu znižujejo možnost primerne reakcije.

Po ugotovitvah AVP je pri pešcih ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij pravočasnost in ustreznost reakcij zmanjšana tudi do 60 %, telefoniranje med vožnjo pa na voznika vpliva enako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Zato je sporočilo akcije ‘Varno brez telefona’ to, naj se med vožnjo ne uporablja mobilnega telefona, marveč naj se vozniki pred uporabo obvezno varno ustavijo na primernem mestu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.