Naslovnica Gospodarstvo Še naprej stabilni obeti in odlične bonitetne ocene RS

Še naprej stabilni obeti in odlične bonitetne ocene RS

Avtor: Spletno Uredništvo
O bonitetnih ocenah Republike Slovenije ni bilo novic že od druge polovice meseca februarja. Od tedaj se ni veliko spremenilo, kar potrjuje tudi Agencija Fitch, ki je še podaljšala zelo dobro bonitetno oceno Slovenije A in poleg tega naši državi še naprej napoveduje stabilne obete.
Še naprej stabilni obeti in odlične bonitetne ocene RS

Pročelje zgradbe Ministrstva za finance RS (foto: MF/gov.si)

Z Ministrstva za finance (MF) so o bonitetnih ocenah Republike Slovenije poročali v februarju, ko je bila na vrsti dodatna izdaja obveznice RS85. Tedaj so z MF in njegovega Direktorata za zakladništvo navedli, da ima naša država pri agenciji Moody’s bonitetno oceno A3 s stabilnimi obeti, pri agenciji S&P oceno AA- s stabilnimi obeti in pri agenciji Fitch oceno A s stabilnimi obeti.

Od tedaj se ni prav veliko spremenilo, zato ocene in napovedi ostajajo enake. To potrjuje tudi zadnja analiza s strani agencija Fitch, ki je 5. maja 2023 Republiki Sloveniji podaljšala bonitetno oceno A in ji tudi za bližnjo prihodnost napovedala stabilne obete. Za pozitivno stanje imajo največ zaslug uspešno upravljanje države, zniževanje javnega dolga v deležu bruto domačega proizvoda in družbena stabilnost.

Poleg tega se Slovenija resno drži finančnih in gospodarskih politik, ki so vezane na članstvo v EU in evro-coni. Sicer agencija Fitch Sloveniji za letos napoveduje, da bo gospodarsko rast dosegla 1,4 %, javni dolg pa naj bi z lanskih 69,9 % v prihodnjem letu 2024 upadel na 66,7 %.

»Visoke likvidnostne rezerve po mnenju agencije omogočajo fleksibilnost pri financiranju državnega proračuna, agencija pa predvideva tudi, da bo tekoči račun plačilne bilance Slovenije letos in leta 2024 ponovno izkazal presežek,« so ob tej objavi še pojasnili z Ministrstva za finance.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.