Naslovnica Slovenija S skupnimi močmi so uspešno prebrodili vodno krizo

S skupnimi močmi so uspešno prebrodili vodno krizo

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Istra je pravkar prebrodila izredne razmere, ki jih je letos poleti povzročilo dolgotrajno pomanjkanje padavin. Plohe in neurja so v zadnjem mesecu postopno izboljšale stanje in zato so včeraj lahko razglasili konec izrednega stanja.
S skupnimi močmi so uspešno prebrodili vodno krizo

Po katastrofalno suhem letu in poletnimi vročinskimi valovi se vodne razmere počasi popravljajo (foto: SJ)

Slovenska Istra si je včeraj lahko oddahnila, saj je najhujša vodna kriza zadnjih desetletij dokončno mimo. Potem ko je bilo letos že od januarja dalje padavin le za vzorec, je bilo najhuje med julijskim vročinskim valom, ko so se temperature gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija. Prav tedaj je namreč vodostaj reke Rižane, oziroma vodostaj v edinem črpališču za vse 4 občine Slovenske Istre, tako upadel, da so morali razglasiti izredne razmere.

Slovenska vojska in zasebniki so nekaj tednov vsakodnevno vozili pitno vodo iz bližine Postojne, da se oskrba za okrog 90.000 prebivalcev teh štirih občin in za vse turiste, ki so tedaj tam letovali, ni prekinila. Če bi se namreč Rižanski vodovod zaustavil, bi bila škoda za gospodarstvo precejšnja, poleg tega pa bilo potrebno ob ponovnem zagonu vodovoda izvesti še zamudno in drago dodatno čiščenje celotnega sistema.

 »Voda je trenutno po vsem območju, ki ga Rižanski vodovod oskrbuje s pitno vodo, zdravstveno ustrezna in varna za uživanje. Naznanjamo, da so se razmere stabilizirale, da so ustvarjeni pogoji za sproščanje ukrepov, torej omogoča se spet posebna raba v kmetijske namene, lahko se tudi izvaja posebna raba, še vedno pa ob tem vse uporabnike pozivamo k varčni rabi pitne vode in k odgovornemu ravnanju,« so včeraj sporočili z Rižanskega vodovoda.

Hkrati so se vsem vpletenim zahvalili za sodelovanje in pomoč, prebivalstvu pa tudi za dosledno spoštovanje omejevalnih ukrepov. Vse skupaj je nazadnje omogočilo, da so v občinah Slovenske Istre uspešno prebrodili najhujšo krizo, pri čemer pa velja poudariti, da je bila na celotnem vodovodnem sistemu voda tudi vseskozi pitna oziroma zdravstveno ustrezna.

Sedaj pa je do naslednje suše spet na potezi politika, ki sicer že vsaj 40 let zaman išče dokončno rešitev za oskrbo z vodo za občine Slovenske Istre.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.