Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO Anže Herbst o poslovnih uspehih in družbeni odgovornosti

EKSKLUZIVNO Anže Herbst o poslovnih uspehih in družbeni odgovornosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Anže Herbst je hkrati ustanovni član, partner in direktor poslovnega razvoja v agenciji bold.group. Agencija, ki je sicer mlado slovensko podjetje, je prav med pandemijo koronavirusa doživela razcvet in preobrazbo. A v tej dinamični gospodarski družbi ne gre le za zaslužek. Podjetje je namreč zelo aktivno tudi na področju družbeno odgovornih projektov, kot so varovanje narave, boj proti rakavim obolenjem, osveščanje o nasilju nad otroci in pogozdovanje pravkar pogorelega Krasa.
EKSKLUZIVNO Anže Herbst o poslovnih uspehih in družbeni odgovornosti

Anže Herbst – ustanovni član, partner in direktor poslovnega razvoja agencije bold.group (foto: bold.group/IPPR)

G. Herbst, najprej lepo pozdravljeni. Ali drži podatek, da je vaša agencija bold.group lani povečala svoje prihodke za neverjetnih 267 % in kako vam je še času ‘koronskih’ omejitev sploh uspelo tako opazno povečati profit?

“Drži, to si štejemo za velik uspeh celotne ekipe, ki je takrat, ko je bilo najtežje, stopila skupaj in naredila ta impresivni rezultat. Veseli smo, da trend še kar traja, saj smo v letu 2022 že avgusta dosegli promet leta 2021. Ob tem bi se zahvalil našim naročnikom, ki so nam takrat zaupali in stali ob strani in ki nam še naprej zaupajo, predvsem pa celotni Bold ekipi, ki vsak dan skupaj diha za te uspehe.

Ko se je začela epidemija, nismo spali, ampak smo šli takoj v akcijo. Ponosni smo na to, da nismo čakali, da se bodo stvari vrnile na stare tirnice, ampak smo začutili, da se to ne bo nikoli zgodilo. Hitro smo se obrnili in razvili nove pristope k izzivom, ki jih je prinesla ‘korona-kriza’. Področje digitalnega oglaševanja je bilo že takrat zelo pomembno in vedeli smo, da se bo to le še stopnjevalo.

Prvi večji uspeh, ki ga je prinesel ta naš proces, je bil, da so pri Atlantic Grupi, natančneje znamki Barcaffe, zaznali našo samoiniciativnost in nam dali priložnost za sodelovanje na področju kreative (BTL) in za vodenje vsebinskega marketinga na njihovih socialnih kanalih. To uspešno sodelovanje traja še danes, na kar smo zelo ponosni.

Kasneje so nas še številna podjetja povabila na t. i. ‘pitch’ in v čast si štejemo, da smo med korona-krizo pridobili ogromno število novih klientov, z obstoječimi pa se še trdnejše povezali. Uspehi obeh naših agencij, torej AM Agencije in beglobal, so pripeljali do strateške povezave v bold.group, ki na trgu nudi 360-stopinjske marketinške storitve.

Trenutno dobre rezultate nosi naše agilno sodelovanje obeh ekip, ki sta se dodobra prepletli med seboj. Nastajajo dobre in kreativne ideje in strateška povezovanja, ki nam prinašajo tudi lepe rezultate in so super popotnica za prihodnost.”

Kaj nam lahko poveste o lanskih akcijah kruh Drožnik, izziv Domaćica in spletno oglaševanja GA kuhinje? Kaj imajo skupnega in v čem so se razlikovale?

“To so akcije, ki smo jih izvedli pred kratkim. Skupnega imajo to, da so bile vse zelo uspešne. Za uspeh 360-stopinjskega projekta Domaćica izziva smo s kreativno ekipo naredili res super vsebinsko kampanjo, ki je zelo pritegnila ciljno skupino, ki je potem z veseljem sodelovala v izzivu, s čimer smo dosegli velik doseg kampanje.

Projekt GA Kuhinje je bil zaradi dobrega dela naše performance ekipe, torej spletnega oglaševanja preko Facebook in Google kanalov, uspešen z vidika vloženih sredstev in skupnega izplena/prodaje. Za potrebe oglaševanja so naši strokovnjaki tudi prilagodili nakupni proces na spletni strani in s tem ter premišljenim ciljanim oglaševanjem dosegli rekordni ROAS. 

ROAS je sicer kratica za donos na vložek v oglaševanje. Naj še omenim, da je odlična ‘performance’ ekipa s programersko ekipo pri bold.group specialiteta. V kombinaciji s super vsebino in delom ‘vsebincev’ in ‘kreativcev’ prinaša našim naročnikom odlične rezultate. 

Projekt Drožnik, predstavitev novega izdelka podjetja Žita na trgu, je bilo kreativno delo izpod rok naše design ekipe, ki je za lansiranje pripravila posebno škatlo, ki na zunanji strani vsebuje predstavitev izdelka in vse njegove prednosti. Sama škatla se je ob odpiranju spremenila v tradicionalen karirast prtiček, da so lahko prejemniki takoj uživali v zajtrku, ki so jim ga pričarali Žitovi izdelki in kruh Drožnik.

Da so prejemniki po vsej Sloveniji dobili svež kruh v dopoldanskem času, pa smo za naročnika organizirali izredno dostavo, ki je omogočila hitro in učinkovito logistiko. Velika večina prejemnikov je dobila še topel kruh naravnost iz pekarne in verjamemo, da je to pomembno za prvi vtis. V dveh dopoldnevih so dostavili pakete na več kot 150 naslovov po Sloveniji.”

Današnja družba bold.group ima korenine v AM agenciji (2016), kmalu se je izkazala potreba po odprtju digitalne agencije, ki je kasneje postala beglobal, nazadnje pa sta se letos AM Agencija in beglobal združili v bold.group. Kako komentirate, oziroma kako ste doživljali vse te sinergijske procese?

“AM Agencija je bila v času pred epidemijo najbolj znana na področju organizacije dogodkov in promocij, beglobal pa je bil bolj usmerjen na področje digitalnega oglaševanja. Že pred časom je med nami prišlo do sinergije, dodali smo tudi ostale storitve, svojim naročnikom pa sedaj ponujamo celostne, 360-stopinjske rešitve. Iz dveh specializiranih agencij smo se povezali v eno, predvsem zato, da lahko naročniki komunicirajo z eno osebo oziroma da imajo na voljo ‘vse pod eno streho’.

Proces spoznavanja je trajal od ustanovitve beglobal digitalne agencije. Najprej smo ekipi začeli sodelovati na nekaj projektih, potem je bilo teh projektov vedno več, kot sem že omenil, pa se je med koronakrizo zgodil totalni preplet in logična poteza je bila združitev v bold.group.

Partnerji in ekipa Bold smo odprti za povezovanja, radi prisluhnemo dobrim projektom in se radi družimo z ekipami in posamezniki, ki na prihodnost gledajo ‘drzno’. Orientacija na ‘client first’ mentaliteto in velika osredotočenost na rast in izobraževanje zaposlenih so vrednote, ki jih poskušamo vnesti v vsako poro delovanja agencije.

Specializiranost v dogodkovni industriji ter digitalnem marketingu in iskanju nenehnih kreativnih rešitev je po pandemičnem obdobju postala nuja in nov način življenja, ki se ne deli na analogno in digitalno, ampak ‘digi-logno’ življenje prav vsakega posameznika.”

Kako pa ste vi, Anže Herbst, sploh pričeli svojo delovno pot v agenciji bold.group, kjer ste hkrati partner in direktor poslovnega razvoja?

“Zgodba in želja po ustanovitvi marketing agencije se je začela kakšno leto preden sem po dobrih 6 letih končal delo kot vodja blagovne znamke Jagermeister za Slovenijo pri podjetju g3spirits, to je bilo leta 2015. Ideja je zorela nekaj časa, leta 2016 pa smo ustanovili AM Agencijo.

Na začetku je ekipa štela le 2 člana, delo smo opravljali v moji dnevni sobi, kmalu se nam je pridružil še tretji, potem četrti član… Zgodba se je razvijala in razvijala, klienti so prepoznavali našo kvaliteto in tako smo kar hitro prišli na 12 zaposlenih, ki smo v regiji organizirali ogromno število različnih dogodkov, promocij, konferenc, zabav, ipd.

Zaradi močnega povpraševanja po digitalnih storitvah je bila logična posledica ustanovitev beglobal agencije in potem, kot zgoraj že omejeno, združitev v bold.group. Poslovni razvoj podjetja, razvoj prodajnih idej, trženje, sklepanje strateških partnerstev – to sem od nekdaj delal s strastjo, zdaj pa s ponosom opravljam to funkcijo znotraj Bold ekipe.

Če bi moral svoje delo direktorja poslovnega razvoja opisati na kratko, bi rekel, da moraš znati sam sebe in ekipo spraviti na pravo mesto ob pravem času.”

Če narediva korak nazaj – sredi marca leta 2020 ste se v agencij AM, najbrž še v večji meri kot druga slovenska podjetja, povsem nepričakovano znašli brez dela, saj so bili vsi javni dogodki čez noč ukinjeni. Kako ste tedaj reagirali, kaj ste storili, da ste sploh preživeli?

“Zelo pomembno je bilo, da smo bili kot ekipa povezani. Zaupanje med nami je bilo že takrat na visokem nivoju. Največje bogastvo takrat je bilo, da sva s partnerjem Gregorjem Bobovnikom resnično čutila, da nama celotna ekipa zaupa, da bova situacijo rešila. Tu sta ogromno pomagala tudi zdajšnja bold.group partnerja Rok Zajc in Aljaž Peklaj, ki takrat v agencijo AM nista bila vpletena.

Tu so se stkale res posebne vezi. Vedeli smo, da smo skupaj v dobrem in v slabem. Takrat se je čas za nas resnično ustavil, prve 4 mesece nismo praktično izvedli niti enega projekta. Potem se je zgodil poslovni odnos z Barcaffe in začeli smo nazaj sestavljati svojo zgodbo. Lahko rečem, da so bili to najtežji 4 meseci v poslovnem procesu, a hkrati tudi zelo poučni za nas mlade podjetnike.

Lahko rečem, da smo takrat naredili podjetniško fakulteto’, kar nam bo v prihodnje zagotovo koristilo. Veliko vlogo pri tem, da smo takrat preživeli, pa imajo tudi naši dobavitelji, podizvajalci in partnerji, ki so nam zaupali in razumeli ter nas zaradi naše dobre plačilne discipline tekom našega sodelovanja podprli tudi v tej situaciji in nam stopili naproti. Verjamem in vem, da je ta odličen odnos s partnerji tudi danes velik del našega uspeha.”

Ekipa sodelavcev agencije bold.group – mlada, kreativna in nasmejana (foto: bold.group/IPPR)

Ste mlado podjetje, z mladimi zaposlenimi in ste tudi specialisti za oglaševanje prek platforme TikTok, ki je trenutno med mladimi zelo popularna. Zakaj prav TikTok?

“TikTok je aplikacija, ki je leta 2016 nastala na Kitajskem. Obnorela je predvsem mlade uporabnike in je trenutno tudi zelo vroča aplikacija v Sloveniji. Namenjena je ustvarjanju in deljenju kratkih videoposnetkov, še zdaleč pa ni samo za kratkočasenje. TikTok je primeren tudi za podjetja iz vseh panog.

Aplikacija TikTok, ki ima več kot milijardo uporabnikov (v Sloveniji pa 650.000; od tega jih cca 5 % redno kreira vsebine), je prisotna v 155 državah, največ uporabnikov je predstavnikov generacije Z (10-22 let), vztrajno pa rastejo tudi starejši. Starostna skupina 20-29 let predstavlja že četrtino uporabnikov, strarostna skupina 30-39 let pa petino (podatki veljajo za ZDA).

Uporabniki na TikTok v povprečju preživijo skoraj eno uro. TikTok je največkrat prenešena aplikacija na svetu (3 milijarde).Ravno zato, ker je TikTok primeren za podjetja iz vseh panog, je bila naša strateška odločitev, da se specializiramo tudi za vodenje TikTok profilov.

TikTok je najprej spremenil glasbeno industrijo, na katero ima res velik vpliv, in je primeren za glasbenike, ki se lahko s pomočjo tega kanala izstrelijo v glasbeno orbito. Danes na TikToku najdemo predstavnike najrazličnejših industrij, poleg teh najpopularnejših tudi športne klube, finančne storitve in podobno.

Z namenom, da stroko izobražujemo o TikToku, smo v sodelovanju z Dunking Devils Studios, Ekonomsko fakulteto in podjetjem Httpool razvili izobraževalno platformo Tik Talk, kjer v živo ali online z različnimi gosti govorimo o novostih in dobrih praksah na tem popularnem družbenem omrežju.

Moram pa poudariti, da je TikTok le eden od družbenih kanalov, ki je sicer najhitreje rastoč in zelo popularen. Od strategije znamke pa je odvisno, na kakšen način bo svojo pojavnost lansirala na katerem od družbenih kanalov. Tega se je potrebno lotevati premišljeno in strateško ter za vsako znamko posebej.”

Kaj pa glede ostalih družbenih omrežij, kaj se na napoveduje na tem področju za bližnjo prihodnost? Ali je npr. Meta res že v zatonu, ali prav nasprotno, kje se skriva največji potencial?

“Težko bi se strinjal, da je Meta v zatonu, menim, da je le svojo strategijo za prihodnost spremenila in se bo fokusirala v izgradnjo lastnega Metaversa tj. virtualnega sveta. Znanje, ki so ga pridobili z grajenjem skupnosti na Facebooku, ogromno bazo podatkov in uporabnikov pa bodo s pridom uporabili pri implementaciji Metaversa v naše vsakdanje ‘realno’ življenje.

Znotraj Mete pa bodo imeli Instagram, Messenger, Whatsapp, prav tako pa Ocolus pomembno vlogo pri uspešnosti vzpostavitve virtualnega sveta. Preprosto povedano, Metaverse je virtualni svet, kjer se bomo lahko srečevali s prijatelji, z njimi komunicirali, nakupovali, delali, se igrali, učili in še veliko več.

Obstaja veliko platform in iger, ki so že ustvarile virtualne svetove, vendar se zdi, da želi Metin virtualni svet narediti korak naprej in si predstavlja prihodnost, v kateri se meja med fizično in razširjeno resničnostjo briše. Tako kot si danes ne predstavljam več, da lahko znamka pri nastopu na trgu izvzame TikTok (predvsem znamke, ki ciljajo na mlade in mlade po srcu), si ne predstavljam, da bodo znamke lahko ‘ostale izven virtualnega sveta’.

Ta proces se na drugih Meta platformah že dogaja. Meta bo morala ponuditi res posebno doživetje in če jim uspe, bodo zagotovo izkoristili svoj ogromni potencial.”

Morava poudariti, da vaše podjetje veliko dela na področju družbeno odgovornih projektov. Kaj nam lahko posvete o akcijah ‘100 supov na Ljubljanici’, o sodelovanju z društvom Onkoman in o kampanjah osveščanja javnosti glede nasilja nad otroki?

“Res je, letos smo že izvedli ogromno družbeno odgovornih projektov, planiramo jih tudi še kar nekaj. Tu se moramo zahvaliti predvsem našim naročnikom, ki se zavedajo družbene odgovornosti in nam pustijo proste roke pri kreiranju dobrih zgodb, ki pomagajo bodisi naravi, ozaveščanju o zdravem načinu življenja ali pa so to projekti, ki ozaveščajo o nasilju nad otroki.

Eden od sloganov kampanje, ki smo jo zasnovali z Merkur Zavarovalnico, je ‘Dovolimo jim sanjati’ (otrokom) in naše poslanstvo je, da resnično omogočimo vsem otrokom lepo otroštvo. Oni so naša sreča, veselje in tudi naša prihodnost. Pustimo jim mirno spati in naj sanjajo velike sanje.

100 supov na Ljubljanici je že tradicionalni projekt v soorganizaciji organizacije Banaway, Infoneta – Radia Antena, Merkur Zavarovalnice in naše agencije. Projektu pa so se pridružili tudi številni ostali podporniki. Cilj je, da ozaveščamo o onasneževanju narave in s čiščenjem rek, jezera in morja Slovenije preprečimo, da bi ljudje smeti odlagali v naravo.

Za ta namen smo organizirali tudi več čistilnih akcij na supih, pri kateri so nam pomagalu tudi Ekologi brez meja. Z društvom Onkoman se predvsem borimo za ozaveščanje o t. i. moških boleznih (rak mod in prostate), da bi jih s samopregledi moški pravočasno odkrili in ustrezno odreagirali.

Predvsem pa je cilj, da bi z zdravim načinom življenja preprečili nastanek bolezni. V ta namen bomo letos organizirali različne aktivnosti in ozaveščevalne akcije. Ekipa Bold pa smo se v zadnjem času pridružili še akciji glede situacije na Krasu, saj si resnično težko zatiskamo oči, kaj se je tam dogajalo, ko je pogorel velik del gozda.

Podprli smo projekt Treecelet, ki je sredstva od nakupa zapestnic za našo ekipo namenil pogozdovanju. V našem imenu bodo posadili kar 57 dreves.”

Prav tako pa sodelujete z Ekonomsko fakulteto UL. Kako točno sodelujete in ali res prek tega sodelovanja odkrivate bodoče sodelavce?

“Drži, sodelovanje z Ekonomsko fakulteto UL poteka že nekaj časa, konkretno z njihovim Centrom za poslovno odličnost ter Kariernim centrom. Smo tudi njihov Alumni partner.Skupaj s partnerji smo ustvarili Tik Talk serijo dogodkov, na katerih marketinško strokovno javnost in ostale izobražujemo o družbenem omrežju TikTok.

Eden od stebrov našega delovanja je tudi izobraževanje, saj pravimo, da smo ena od agencij, ki se je odločila, da bo o digitalnem področju tudi izobraževala. Ne bojimo se deliti znanja – tako našim naročnikom kot tudi drugim agencijam. Z Ekonomsko fakulteto smo sodelovali tudi na Kariernem sejmu.

To sodelovanje je na določen način tudi že filtriranje, preko katerega iščemo dober kader za agencijo, saj smo mnenja, da na takšnih dogodkih hitro opaziš tiste, ki jih to področje zares zanima. Pri iskanju novih članov naše ekipe vedno poskušamo najti pravo kombinacijo med ljudmi, ki že imajo neke izkušnje, in tistimi, ki jih izučimo sami.

Izkušnje resda štejejo, ampak pri mlajših se bolj čuti svežina, ‘lakota’ po dokazovanju in za te so naša vrata vedno odprta.”

Strateško svetovanje, razvoj tržnih znamk, performance marketing, upravljanje doživeti in popolne predstavitve izdelka ali storitve – kaj vse se napoveduje v prihodnosti družbe bold.group?

“V prihodnosti bomo predvsem delali na ekipi, na svojih zaposlenih, ki so srce podjetja. Njihovo dobro počutje in možnost za konstantno rast sta zelo pomembna za neobremenjeno in kreativno razmišljanje. Skrbeli bomo, da bomo odlično sodelovanje z naročniki še nadgradili in se posvetili vzdrževanju dobrih odnosov.

To bomo dosegli s samoiniciativnostjo, nekaj drznosti in s tem, da bomo sledili svojim vrednotam. Fokusirali se bomo na to, da bomo svoje zaposlene izobrazili, specializirali in sledili trendom v naši industriji. Pri svojem delu bomo vsak dan poskusili maksimalno uživati.”

En od izjemno dobro obiskanih dogodkov niza ‘Tik Talk’ na Ekonomski fakulteti UL (foto: bold.group/IPPR)

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.