Naslovnica Slovenija Romski akademski klub deluje že 15 let

Romski akademski klub deluje že 15 let

Avtor: Spletno Uredništvo
Dober mesec pred Svetovnim dnevom Romov je Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti predstavil Romski akademski klub. Gre za edino romsko nevladno organizacijo pri nas, ki združuje in v kateri delujejo visoko izobražene Rominje in Romi.
Romski akademski klub deluje že 15 let

Romski akademski klub je novembra lani sodeloval na Slovenskem knjižnem sejmu (foto: FB RAK)

Romski akademski klub (RAK) je organizacija, ki se že petnajst let posveča ozaveščanju o pomenu izobraževanja ter podpori mladim v romski skupnosti za doseganje čim višje stopnje izobrazbe. Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti (Urad za narodnosti) poudaril, da gre za edino romsko nevladno organizacijo pri nas, ki povezuje visoko izobražene Rominje in Rome z vseh koncev Slovenije.

»Romski akademski klub je tekom svojega delovanja sam ali pa v sodelovanju z drugimi institucijami in organizacijami izvedel številne aktivnosti z namenom promocije pomena izobraževanja za Rome in Sinte v Sloveniji. Vseskozi si prizadeva tudi za ozaveščanje večinskega prebivalstva, tako strokovne kot širše javnosti, o prisotnosti Romov in Sintov v Sloveniji ter za razbijanje predsodkov in stereotipov o njih,« so pojasnili Urada za narodnosti.

Romski akademski klub je začel lani izvajati pobudo RomaSam.eu, ki je sofinancirana s strani veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Ob Svetovnem dnevu Romov 8. aprila bodo letos pripravili vsedržavno ozaveščevalno akcijo o povezavi med izobrazbo in uspešnimi Romi v Sloveniji, kjer bodo tudi z jumbo plakati promovirali nadaljevanje izobraževanja po zaključeni osnovni šoli, razbijanje stereotipov in predsodkov ter boj proti diskriminaciji.

Vlada RS je sicer pred kratkim sprejela Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2021-2030, dolgoletna prizadevanja Romskega akademskega kluba in njegovo poslanstvo pa vseskozi močno podpira tudi prek projekta Nacionalna platforma za Rome. V okviru le-te bodo letos 14. junija na Brdu pri Kranju v sodelovanju z Romskim akademskim klubom pripravili zaključni dogodek 5. projekta po vrsti in obenem zaključni dogodek pobude RomaSam.eu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.