Naslovnica Gospodarstvo Nižje cene osnovne košarice in presežek v proračunu RS

Nižje cene osnovne košarice in presežek v proračunu RS

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna sta zaznamovali tudi pozitivni novici s področja ekonomije. Prva govori o presežku v državnem proračunu, druga pa o pocenitvah osnovnih živil.
Nižje cene osnovne košarice in presežek v proračunu RS

Simbolična ponazoritev košarice osnovnih živil (foto: primerjaj-cene.si/gov.si)

Direktorat za proračun in Ministrstvo za finance (MF) sta objavila najnovejše podatke o finančnih tokovih v državni proračunu Republike Slovenije. Po preliminarnih podatkih je proračun v prvih dveh mesecih leta 2023 zabeležil dobri 2 milijardi evrov prihodkov in 1,9 milijarde evrov odhodkov, kar pomeni, da je slovenski proračun na začetku leta bogatejši za približno 108 milijonov evrov presežka.

»Prihodki so bili v prvih 2 mesecih letošnjega leta približno 159 milijonov evrov oziroma 7,4 % nižji kot v primerljivem lanskem obdobju, odhodki pa so se znižali za 172 milijonov evrov oziroma 8,4 %. Davčni prihodki so dosegli približno 1,7 milijarde evrov, kar je 2 % oziroma 33 milijonov evrov več kot v enakem lanskem obdobju. V proračun se je steklo za 786 milijonov evrov davka na dodano vrednost, kar je 2,8 % več kot v enakem obdobju lani,« pravijo z MF in z Direktorata za proračun.

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pa so oznanili, da so na spletnem mestu Primerjaj-cene.si pravkar objavili rezultate 13. popisa osnovnih prehranskih proizvodov, ki je bil opravljen 27. februarja. Popis je pokazal, da se je skupna cena povprečne najcenejše košarice 15-ih osnovnih živil spet nekoliko znižala, znižala pa se je tudi razlika med najcenejšimi košaricami različnih trgovcev.

Povprečna vrednost košarice 15 osnovnih živil se je sicer od začetka spremljanja maloprodajnih cen v fizičnih trgovinah do danes znižala za 10,73 evra, kar znaša več kot 20 %. Za potrošnike pa je morda še najbolj zanimiv podatek ta, da po zadnjem popisu sodeč razlika med najcenejšimi košaricami osnovnih živil posameznih trgovcev ponovno zmanjšala in trenutno znaša le 1,01 evra. Torej sploh ni več tako pomembno, kje nekdo kupuje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.