Naslovnica Slovenija Regijski vadbeni poligoni za gasilce se širijo po državi

Regijski vadbeni poligoni za gasilce se širijo po državi

Avtor: Spletno Uredništvo
V Zagorju ob Savi so včeraj podpisali dve pogodbi za gradnjo gasilskih vadbenih poligonov za Zasavsko in za Dolenjsko gasilsko regijo. Poligon za Zasavje bo zgrajen prav v Zagorju, poligon za Dolenjsko pa v Žužemberku. Poleg tega se na področju gasilstva letos obeta še precej novosti, od katerih je najbrž najpomembnejše nabava letalnikov za gašenje iz zraka.
Regijski vadbeni poligoni za gasilce se širijo po državi

Lanski mega-požar na Krasu je pokazal, kako pomembno je gašenje iz zraka (foto: policija.si)

Podpisa pogodb o izgradnji dveh novih regijskih gasilskih poligonov, ki je potekal v Weinbergerjevi hiši na Mestnem trgu v Zagorju ob Savi, so se udeležili najvišji predstavniki Gasilske zveze Slovenije (GZS), Ministrstva za obrambo (MO), predstavnikov obeh gasilskih regij, župana obeh občin ter predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje. Gre za pomemben korak GZS, ki bi rada imela po en poligon v vsaki od 17 gasilskih regij v Sloveniji.

Poligon za Zasavje bo zgrajen prav v Zagorju, poligon za Dolenjsko pa v Žužemberku. Do sedaj so bili že dokončani podobni regijski gasilski vadbeni objekti v Ormožu, Radljah ob Dravi, na Jesenicah in v Grosuplju, letos pa je predviden tudi začetek gradnje regijskega poligona za Posavje in sicer v Krškem. Poligoni bodo na voljo za praktično usposabljanje gasilcev in pa tudi pripadnikov drugih služb v sistemu zaščite in reševanja, tako na regijski, kot tudi na lokalni ravni.

»Po pozdravnih nagovorih in predstavitvi široke uporabe regijskih poligonov je Janko Cerkvenik svečano podpisal pogodbi z izvajalcema del. Regijski poligon v Zagorju bo gradilo podjetje AGM Nemec, d. o. o., v imenu katerega je pogodbo podpisala direktorica Maja Gerčer. Podjetje Trgograd d. o. o. pa bo gradilo regijski poligon v Žužemberku. Pogodbo je v imenu izvajalca podpisal direktor Tomo Kres,« so pojasnili na spletni strani GZS.

Na dogodku pa je bilo govora tudi o drugih aktivnostih državnih organov glede področja gasilstva. Tako pravkar potekajo projekti nabave 40 specialnih vozil z nadgradnjo za potrebe zaščite in reševanja za slovenske občine, načrtovanja izgradnje nacionalnega centra Civilne zaščite na Igu, protipožarnega centra v Sežani in protipoplavnega centra v Murski Soboti ter najbrž najpomembnejša – pridobivanje ponudb za področje gašenje iz zraka.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.