Naslovnica Slovenija Rdeči križ Slovenije o materialni, finančni in psiho-pomoči

Rdeči križ Slovenije o materialni, finančni in psiho-pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Rdeči križ Slovenije je ob koncu zbiranja vlog za pomoč po nedavnih ujmah objavil tudi podatke o količini materialne pomoči. Poleg tega so spomnili, da Rdeči križ žrtvam vremenske katastrofe že ves čas nudi tudi finančno in psihološko oziroma psihosocialno pomoč.
Rdeči križ Slovenije o materialni, finančni in psiho-pomoči

Tako je RKS pomagal doslej, bolj kot materialna pa sta sedaj aktualni finančna in psiho-pomoč (foto: RKS)

Rdeči križ Slovenije (RKS) je objavil podatek, da je do pričetka tedna skupno zbral kar 2,7 milijona evrov finančnih sredstev. Tako so že prejšnji teden med prebivalstvo na prizadeta področja poslali za skupno 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, prihodnji teden pa bodo naokrog razposlali še en enak paket, torej še za 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, da pomagajo ljudem v hudih stiskah.

Od pričetka poplav so z RKS po prizadetih občinah razdelili skoraj 280 ton materialne pomoči, 110 ton živil, hrane in prehranskih izdelkov, 30 ton higienskih potrebščin in pripomočkov, okrog 130 tisoč litrov vode, 3.500 litrov razkužil in sredstev za čiščenje, več kot 200 razvlažilnikov in 30 električnih agregatov. Z Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca pa so dobili 8 vozil za nudenje psiho-pomoči na terenu.

Ob zaključku roka za oddajo vlog za pridobitev pomoči po neurjih v drugi polovici julija in poplavah v prvih dneh avgusta so z RKS pojasnili, da bodo upravičencem iz naslova prve pomoči po določenih kriterijih razdelili 500.000 evrov, iz naslova druge pomoči pa kar 5.000.000 evrov, ki jim jih je nakazala Vlada Republike Slovenije. Skupno so na RKS že zbrali in tudi obdelali 3.773 vlog, s finančnimi nakazili pa naj bi pričeli že sredi septembra.

 »Naši prostovoljci so na terenu že četrti teden: poskrbeli oz. pomagali so pri evakuaciji in nastanitvah, dostavljajo in razdeljujejo ustekleničeno vodo, hrano in higienske pripomočke tudi na najbolj nedostopna področja, nudijo prvo pomoč in (laično) psihosocialno podporo. Po prvih ocenah in poročilih so naši prostovoljci na terenu pomagali in oskrbeli skoraj 30 tisoč ljudi,« so še dodali z RKS in se še enkrat zahvalili prav vsem, ki so po tej katastrofi kakorkoli pomagali.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.