Naslovnica Slovenija Rdeči križ prosi za finančno pomoč za prizadete v potresu

Rdeči križ prosi za finančno pomoč za prizadete v potresu

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski Rdeči križ še naprej poziva k zbiranju finančne pomoči za pomoč žrtvam katastrofalnega potresa, ki je minuli ponedeljek opustošil širše predele Turčije in Sirije. Število mrtvih je medtem že naraslo na 38.000, niti ta številka pa žal še ni dokončna.
Rdeči križ prosi za finančno pomoč za prizadete v potresu

Slovenski reševalski heroji ob povratku v domovino (foto: FB Uprava RS za zaščito in reševanje/MO)

Potem, ko sta jugovzhod Turčije in sosednjo Sirijo 6. februarja prizadela katastrofalna potresna sunka (z magnitudo 7.7 in 7.6 po Richterjevi lestvici), se je Rdeči križ Slovenije takoj odzval na poziv Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter začel z zbiranjem finančne pomoči. Na opustošena območja so naslednji dan odpotovali tudi slovenski reševalci s posebej usposobljenimi psi, ki so se po enem tednu tudi že vrnili domov.

Slovenski reševalci so ob povratku omenili, da so nazadnje postale razmere nevarne tudi zanje, podobno je bilo kasneje še z Avstrijci in Nemci. Včeraj so sicer v Turčiji iz ruševin izvlekli 7 živih ljudi, a prav veliko upanja za ostale ni več. Sedaj pomoč potrebujejo predvsem preživeli, ki so ostali brez vsega. Slovenski Rdeči križ, kjer so doslej zbrali že 70.000 evrov, zato še naprej intenzivno poziva k zbiranju finančne pomoči za pomoč žrtvam.

»Pomagate lahko s poslanim SMS sporočilom SKUPAJ5 na 1919 in darovali boste 5 EUR, darujete pa lahko tudi z nakazilom neposredno na naš TRR – namen: ‘Potres Turčija in Sirija’, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, SWIFT: SKBASI2X, Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana. Koda namena: CHAR, Sklic: SI00-96891,« sporočajo z Rdečega križa Slovenije, kjer so prvih 40 tisoč evrov že nakazali Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Predvidoma naj bi vsa svetovna združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca do konca leta 2023 zbrala 200 milijonov švicarskih frankov – 120 milijonov za Turčijo in 80 milijonov za Sirijo. Velja spomniti, da je tudi na prizadetih območjih trenutno zimski čas z zelo nizkimi temperaturami in da so marsikje ostali brez elektrike, ogrevanja, pitne vode, strehe nad glavo, telekomunikacij, cest, vozil, bolnišnic

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.