Naslovnica Gospodarstvo Razpis finančne podpore za manjše nizkoogljične projekte

Razpis finančne podpore za manjše nizkoogljične projekte

Avtor: Spletno Uredništvo

Direktorat za podnebne ukrepe Evropske komisije bo v četrtek (19. novembra) izpeljal spletno konferenco, na kateri bo predstavljen nov razpis Sklada za inovacije. Tema razpisa je finančna podpora za manjše inovacijske nizkoogljične projekte – v vrednosti med 2,5 in 7,5 milijona evrov.

Razpis finančne podpore za manjše nizkoogljične projekteNov razpis bo objavljen 1. decembra, rok za oddajo vlog pa bo 10. marca 2021 (foto: pixabay.com)

 

Direktorat za podnebne ukrepe Evropske komisije je za četrtek (19. novembra) napovedal spletno konferenco, na kateri bo predstavljen nov razpis evropskega Sklada za inovacije. Gre za finančno podporo za manjše nizkoogljične projekte in sicer v vrednosti med 2,5 in 7,5 milijona evrov. Med kriteriji za uspešno pridobitev sredstev s tega razpisa so omenili stopnjo inovativnosti, potencial za preprečevanje emisij TGP, privabljanje novih strank in upoštevanje prav vseh ostalih zahtevanih meril.

Sicer so področja, za katera bo mogoče kandidirati z manjšimi inovacijskimi projekti, enaka kot v prvem razpisu za velike projekte – energetsko intenzivne industrije, energija iz obnovljivih virov, shranjevanje energije, zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida, zajemanje in uporaba ogljika, medsektorske zadeve… Vendar pa naj bi bile procedure za te manjše projekte opazno hitrejše, kot so postopki za večje projekte.

»Ustrezni stroški manjšega projekta so stroški skupnih kapitalskih izdatkov takega projekta, podporo je možno pridobiti do višine 60 % vseh teh stroškov – kar je bolj ugodno kot pri velikih projektih, pri katerih je možno pridobiti do 60 % samo od dodatnih kapitalskih in operativnih stroškov, ki so posledica inovacij. Torej bo najvišja možna višina podpore pri manjših projektih znašala 4,5 milijona evrov,« so še pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Vnaslednjem desetletju naj bi bilo iz Sklada za inovacije na voljo okrog 10 milijard evrov. Večina tega kupčka bo namenjena za velike projekte v vrednosti skupnih kapitalskih izdatkov nad 7,5 milijona evrov, ostalo bo šlo za manjše projekte. Sicer je bil razpis za večje projekte že objavljen, iz Slovenije pa naj bi prispelo sedem prijav. Razpis za manjše inovacijske nizkoogljične projekte pa bo objavljen šele 1. decembra in temu primerno se bo rok za oddajo vlog iztekel komaj 10. marca prihodnjega leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.