Naslovnica Gospodarstvo Kako okrepiti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo

Kako okrepiti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska delegacija Ministrstva za gostinstvo, turizem in šport je zaključila obisk v Srbiji, kjer se je bilo govora predvsem o krepitvi sodelovanja med državama. Udeležila pa se je tudi slavnostne otvoritve Inovacijskega centra za pametno proizvodnjo ter poslovne konference o prometni infrastrukture Zahodnega Balkana.
 Kako okrepiti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo

V Srbijo že potekajo prve promocijske aktivnosti za sejem Expo, ki bo čez 3 leta (foto: FB Expo 2027 Belgrade)

Dvodnevni delovni obisk Srbije s strani slovenske gospodarske delegacije na čelu z vrhom Ministrstva za gostinstvo, turizem in šport (MGTŠ) je minil v znamenju prizadevanj Slovenije za okrepitev gospodarskega sodelovanja s Srbijo in ostalimi državami Zahodnega Balkana. Lani je blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo znašala 2 milijardi evrov, pri čemer se povečuje predvsem obseg storitvene menjave in investicij, pa tudi sodelovanje na področju turizma.

Govora je bilo o sodelovanju na področjih biotehnologij in vesoljskih tehnologij, o svetovnem sejmu Expo 2027, ki ga bo gostila prestolnica Srbije Beograd, o problematiki dolgih čakalnih kolon tovornih vozil v obeh smereh na hrvaško-srbski (schengenski) meji ter o slovenski podpori čim prejšnjemu nadaljevanju in zaključku pogajanj Srbije za članstvo v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).

Slovenska gospodarska delegacija se je udeležila tudi slavnostne otvoritve Inovacijskega centra za pametno proizvodnjo ter poslovne konference o prometni infrastrukture Zahodnega Balkana. Poslovna konferenca je potekala v organizaciji Gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenskega poslovnega kluba in slovenske ambasade v Srbiji.

Tam so se prisotni posvetili razvoju regionalne prometne infrastrukture in izboljšanju postopkovne pretočnosti transporta blaga v regiji Zahodnega Balkana in v stiku s sosednjimi državami – Avstrijo, Hrvaško in Italijo. Poslovnega dogodka so se udeležila tudi infrastrukturna, transportna in logistična podjetja iz Slovenije, ki so dejavna in vezana na koridor 10. TEN-T, Luko Koper in Slovenske železnice.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.