Naslovnica Kronika Radi bi preprečili poplave v Kostanjevici na Krki

Radi bi preprečili poplave v Kostanjevici na Krki

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za okolje in prostor je podprlo projekt ‘Ukrepi za zmanjševanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki’. Sredstva za izvedbo projekta so zagotovljena z Dogovorom za razvoj regije Posavje ter Sklada za vode RS, projekt pa naj bi stal nekaj več kot 6,7 milijona evrov.
Kostanjevica na Krki iz zraka (foto: Matjaž Mirt/flickr.com)

Kot je lepo razvidno že iz naslova, je nov projekt namenjen zmanjševanju poplavne ogroženosti Save na območju Občine Kostanjevica na Krki. Z Ministrstva za okolje in prostor (MOP) zagotavljajo, da se bo z izvedbo celotnega projekta precej zmanjšala poplavna ogroženost vzdolž vseh obravnavnih odsekov. Mesto Kostanjevica na Krki sicer sodi med najlepše kraje v Sloveniji, nahaja pa se na otoku, zato je tudi nevarnost poplav tam večja.

»Z izvedbo projekta do konca leta 2023 bo dodatno poplavno varnih 154 objektov in 485 prebivalcev. Izvedba ukrepov bo prispevala tudi k varovanju kulturne dediščine (20 enot), varovanju kulturnih spomenikov državnega pomena (12 spomenikov), varovanju poslovnih subjektov (38), varovanju linijske infrastrukture in varovanju pomembnih objektov družbene infrastrukture državnega pomena,« so sporočili z MOP.

Projekt ‘Ukrepi za zmanjševanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki’ je del širših posegov za povečanje poplavne varnosti v spodnjem porečju reke Save, v to geografsko področje pa sodi tudi reka Krka. Sicer se je v zadnjih letih Kostanjevica redno soočala z nevarno naraslo reko, tako spomladi, kot tudi jeseni. Center mesta se je večkrat znašel povsem pod vodo in najbrž je že skrajni čas, da se poplavljanje prepreči enkrat za vselej.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.