Naslovnica Gospodarstvo Prvi razpis s področja digitalizacije se že izteka, drugi pa bo odprt do konca januarja

Prvi razpis s področja digitalizacije se že izteka, drugi pa bo odprt do konca januarja

Avtor: Spletno Uredništvo

4PDIH je sodobno združenje, v katerem sodelujejo partnerji iz industrije, raziskovalne in izobraževalne institucije, spletna okolja za podporo podjetjem in občinam ter drugi. S tega ekosistema 4PDIH so pravkar opozorili na dva aktualna evropska razpisa za slovenska podjetja – razpis EUHubs4Data in razpis DigiFed.

Projekt EUHubs4Data je namenjen vseevropskemu dostopu do najpomembnejših masovnih podatkov (foto: pxhere.com)

 

Projekt EUHubs4Data je bil pred časom zasnovan s ciljem izoblikovanja Evropske zveze masovno-podatkovnih digitalnih inovacijskih stičišč – DIH. Prek tega projekta bi radi podprli evropska mala in srednje velika podjetja (MSP) ter zagonska podjetja (start-up podjetja). Prek vzpostavitve skupnega evropskega zbiralnika (baze podatkov, arhiva oz. kataloga) naj bi podjetjem omogočili dostop do vseh pomembnih sredstev in strokovnih znanj na področju množičnih podatkov.

Od skupno treh razpisov v okviru projekta EUHubs4Data je prvi namenjen pobudam in inovacijam na področju globalne podatkovne ekonomije. Na razpis se lahko s svojimi inovativnimi rešitvami prijavijo MSP, startupi ter skupine spletnih podjetnikov. Prijava na ta razpis je odprta do 29. januarja 2021, v celotnem projektu pa bo na razpolago kar 5,8 milijonov evrov. Drugi razpis pa se izteka že jutri, medtem ko bo tretji razpis objavljen šele v drugi četrtini prihodnjega leta.

Že omenjeni drugi drugi razpis je sicer potekal v sklopu projekta DigiFed (katerega v okviru programa Obzorje 2020 financira EU) , njegov cilj pa je bil spodbuditi evropska MSP in zagonska podjetja k masovnemu uvajanju sodobnih digitalnih tehnologij. »V program DigiFed bo skozi celoten projekt skupaj vključenih 200 podjetij, od katerih bo vsaj 80 podjetij prejelo tudi podporo in financiranje iz enega od DigiFedovih inovacijskih stebrov.

Pravkar se zaključuje že drugi natečaj mehanizma Aplikacijski eksperiment, ki malim, srednje velikim in zagonskim evropskim podjetjem za razvoj pametnih digitalnih rešitev omogoča pridobitev nepovratnih sredstev v višini do 55.000 €,« so pojasnili s 4PDIH. Dodali so še, da podjetjem, ki se želijo prijaviti na razpis, aktivno pomagajo v prijavnem postopku in kasneje tudi pri implementaciji poslovnih načrtov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.