Naslovnica Gospodarstvo Prvi koraki projekta Severnojadranska vodikova dolina

Prvi koraki projekta Severnojadranska vodikova dolina

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodni projekt, ki se imenuje ‘Severnojadranska vodikova dolina’ je pravkar uspešno prestal evalvacijsko fazo razpisa. Ta projekt je posvečen razvoju ekosistema, ki temelji na vodiku, s čemer bi radi dopolnili tudi druge rešitve za gospodarstvo in transport brez emisij.
Prvi koraki projekta Severnojadranska vodikova dolina

Koliko manjše bi bilo globalno onesnaževanje, če bi vsi vozili na vodik (foto: FB Mecedes-Benz)

Tehnologija motorjev na notranje izgorevanje, ki za pogon uporablja vodik, je znana že od davnega leta 1807. Prvi razcvet pa je pogon na vodik doživel šele v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je prišlo do prve resne globalne naftne krize. Vendar je šlo tedaj predvsem za eksperimente zasebnikov, za katerimi niso stali večji proizvajalci vozil. Tako so se šele v zadnjih 10 letih  v rednih proizvodnjah znašla prva osebna, tovorna in potniška vozila na vodik.

Uporaba vodika je v EU zaradi zmanjševanja onesnaženja in načrtovanega Zelenega prehoda postala prioriteta, zato so strukture EU pripravile več načrtov za spodbujanje razvoja komercialnega izkoriščanja oz. uporabe vodika. Na enem od teh ‘evropskih ‘ razpisov, natančneje na ‘Razpisu vodikovih dolin’ (angl. ‘Hydrogen Valleys’) je bil pravkar uspešen projekt partnerjev iz Slovenije, Hrvaške in Furlanije Julijske krajine.

Ta čezmejni projekt se imenuje ‘Severnojadranska vodikova dolina’ (angl. North Adriatic Hydrogen Valley), namenjen pa je razvoju širšega ekosistema, ki bo temeljil na vodiku. S tem bi radi dopolnili oziroma razvili še druge rešitve za gospodarstvo in transport brez emisij. »Velja omeniti, da je ta projekt rezultat skupnih prizadevanj državne in regionalne uprave, industrije, raziskovalnih ustanov in javnosti, po tako imenovanem modelu četverne vijačnice.

Projekt bo trajal 6 let in zajema izgradnjo celotnega ekosistema, ki vključuje proizvodnjo zelenega vodika (najmanj 5000 ton letno), shranjevanje, distribucijo, uporabo ob istočasni vključitvi: industrije, raziskovalnih in državnih institucij (model četverne vijačnice). Projekt zahteva tudi najmanj 20% čezmejne distribucije tega zelenega vodika,« so med drugim pojasnili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Projekt ‘Severnojadranska vodikova dolina’ bo zagotovil nova delovna mesta, saj bo poleg novih vozil tudi gospodarstvo postopno pričelo izkoriščati vodik, za kar bo potrebna tudi nova tehnologija, novi tehnologi, nov monterji, novi vzdrževalci…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.