Naslovnica Kronika Politično zlorabljena Policija in kršitve policistov med protesti

Politično zlorabljena Policija in kršitve policistov med protesti

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh Ministrstva za notranje zadeve je danes predstavil ugotovitve internega nadzora o aktivnostih policije med množičnimi protesti v letih 2020 in 2021. Specializirano državno tožilstvo sedaj preiskuje sume kaznivih dejanj 13 policistov, 63 policistov je bilo opozorjenih zaradi strokovnih nepravilnosti. Pripravili so tudi sveženj ukrepov, da se v bodoče politične zlorabe Policije in tudi številne nepravilnosti s strani policistov ne bi ponovile.
Politično zlorabljena Policija in kršitve policistov med protesti

Prizor z današnje novinarske konference, ki bo najbrž odmevala še precej časa (foto: policija.si)

Danes so ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc na posebej sklicani novinarski konferenci predstavili ugotovitve izrednega strokovnega nadzora nad delom policije pri varovanju šestih protestov v minulih dveh letih.

V tem posebnem nadzoru, ki ga je 30. junija 2022 odredila tedanja ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, so bile na koncu ugotovljene številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, tako sistemske kot tudi izvedbene. Šlo pa je za dogodke ob varovanju protestov v Ljubljani 26. maja leta 2020, 19. junija 2020, 25. junija 2021, 15. septembra 2021, 29. septembra 2021 in nazadnje še 5. oktobra 2021.

Rezultat nadzora je ta, da Specializirano državno tožilstvo sedaj preiskuje sume kaznivih dejanj 13 policistov, 63 policistov pa je bilo opozorjenih zaradi strokovnih nepravilnosti. V. d. generalnega direktorja policije Lindav je na današnji novinarski konferenci potrdil ugotovitve, da je policija v določenih izpostavljenih primerih šla čez dopustno mejo. To sta tako strokovna kot tudi laična javnost tudi pričakovali, saj so bile nepravilnosti očitno dovolj jasne.

Prav tako ugotovitve nadzora kažejo, da je bila Policija med protivladnimi protesti v letih 2020 in 2021 zlorabljena v politične namene. Zato so že pripravili sveženj ukrepov, da se v bodoče tovrstne nepravilnosti (večina jih je do danes že zastarala) ne bi nikoli več ponovile. “Tisto, s čimer sem danes izjemno zadovoljna, je, da je Policija v svojih postopkih že izvedla več ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali, da do podobnih dogodkov ne pride.

Še več teh ukrepov bo Policija v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve še izvedla. Gre za sistemske ukrepe, ki jih bomo vnesli tudi v zakonodajo in za katere skupaj verjamemo, da bodo učinkovito preprečevali, da do zlorab Policije tudi v politične namene več ne pride,” je bila zelo jasna ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.