Naslovnica Šport Prva slovenska izvedba privlačne daljinsko-pohodniške prireditve

Prva slovenska izvedba privlačne daljinsko-pohodniške prireditve

Avtor: Spletno Uredništvo
V Kobaridu se je zaključila prva slovenska izvedba daljinsko-pohodniške prireditve ‘I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps’, v okviru katere so udeleženci prehodili 100 kilometrov v petih etapah. Najhitrejši so za to potrebovali tri dni, najpočasnejši pa približno pet dni.
Zadovoljni udeleženci so našli tudi trenutek za poziranje fotografu (foto: Tomislav Može)

 

Prva izvedba daljinsko-pohodniške prireditve ‘I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps se je zaključila s prečkanjem Napoleonovega mostu v Kobaridu. Udeleženci so tako opravili s celotno traso preizkušnje, ki je vodila od Bohinjskega jezera čez prelaz Vrh Bače do Podbrda (1. etapa), čez Kal, Stržišče in Rut do prodov nad Kneškim Ravnami (2. etapa), nato prek planin Kuk in Lom s spustom do Tolmina in osvežujoče Tolminke (3. etapa), naprej čez Kolovrat mimo Muzeja 1. svetovne vojne na prostem do vasice Livek (4. etapa) in nazadnje še v Kobarid (5. etapa).

Najhitrejši so za to pot potrebovali tri dni, najpočasnejši pa približno pet dni. »Za sledenje poti so udeleženci prejeli zemljevide, prav tako pa se bodo morali v petih dneh oglasiti na vseh petih kontrolnih točkah. Kontrolne točke so tudi priporočene lokacije za bivakiranje (spanje na prostem), za kar je moral organizator pridobiti posebna dovoljenja. Izziv ni tekmovanje, zato časa ne merijo in ni bistveno, kdaj se kdo oglasi na kontrolni točki,« so pojasnili organizatorji prireditve iz ŠD Outdoor Adventures.

Sodelovalo je 143 pohodnikov, med katerimi jih le peščica ni dosegla cilja, kar priča o zelo dobri kondicijski pripravljenosti za dokaj zahtevno traso. Letos so žal udeleženci preizkušnje zastopali le 5 držav (Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Belgijo in ZDA), a so bili odzivi novih ‘Highlanderjev’ zelo vzpodbudni in prihodnje leto lahko pričakujemo še precej bolj pestro udeležbo. Napoveduje se tudi malce spremenjena trasa, prireditelji pa si že ogledujejo tudi nove morebitne lokacije po Sloveniji.

»Ker je prireditev del mednarodne franšize HIGHLANDER Adventure je morala zadostiti tudi visokim pričakovanjem po kvalitetni izvedbi. Predvsem je prevladala ugotovitev, da tovrstnih prireditev s Sloveniji nimamo in da se kaže velika potreba po njih, še posebej v naslednjih letih, ko bo prehajanje meja lažje in se jo bodo lahko udeležili tudi tujci,« so še pojasnili organizatorji pohoda in se za konec tudi zahvalili Slovenski turistični organizaciji za vso podporo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.