Naslovnica Kronika Proti spletnim prevaram s serijo Klik in s tečajem Varni v pisarni

Proti spletnim prevaram s serijo Klik in s tečajem Varni v pisarni

Avtor: Spletno Uredništvo
Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je pravkar posnel video serijo, ki so jo poimenovali ‘Klik’. Gre za štiri videe, v katerih so predstavljene spletne prevare, predvsem pa so to resnične zgodbe slovenskih žrtev spletnih kriminalcev.
Za manjša podjetja in posameznike je vsaka spletna goljufija že lahko usodna (foto: SI-CERT)

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so najprej spomnili, da so v lanskem letu našteli 2775 prijavljenih incidentov. To pomeni, da so prav vsak dan v letu dobili med sedem in osem prijav (lahko le ugibamo, koliko napadov pa je ostalo neprijavljenih). V teh številkah se skrivajo okužbe z virusi, phishing napadi, lažne spletne trgovine, ljubezenske, poslovne in investicijske prevare, izsiljevanje …

»Včasih pa lahko imajo spletne prevare precej katastrofalne posledice. Od izgube življenjskih prihrankov in finančnih dolgov, do psiholoških pritiskov in osebnih stisk iz katerih se posamezniki le stežka izkopljejo. Nesrečne zgodbe žrtev pa so tudi osrednja nit nove spletne video serije,« sporočajo s SI-CERT-a. Tam so doslej v seriji videov z voditeljem Jožetom Robežnikom razkrivali potek prevar, sedaj pa so se odločili za drugačen pristop.

Novo, štiridelno video serijo so poimenovali ‘Klik’, ker nas od goljufije velikokrat loči le en klik. V serijo bodo tokrat predstavljene predvsem resnične zgodbe žrtev, ki so svojo izkušnjo posredovale na nacionalni center SI-CERT. V vsaki epizodi bodo predstavljeni novi liki in njihove zgodbe, ki so jih za ekran prilagodili skupaj z zavodom Rusaalka, prvi video pa nosi naslov ‘Posel kariere’.

Gre za zgodbo manjšega slovenskega podjetja, ki tik pred zaključkom pomembnega posla postane žrtev vdora v poslovno komunikacijo. Goljufi so najprej vdrli v e-poštni račun enega od zaposlenih, nato so pričneli spremljati e-komunikacije med podjetjem in poslovnimi partnerji. »Ko pride do izmenjave faktur, e-sporočilo prestrežejo in v fakturi zamenjajo številko bančnega računa s svojim.

V letu 2020 so na SI-CERT zabeležili skoraj 100 % porast primerov vrivanja v poslovno komunikacijo v primerjavi z letom prej. Incident je na odzivni center prijavilo 41 žrtev,  pri čemer je skupno oškodovanje znašalo 144.600 €,« so še dodali s SI-CERT-a. Sicer je SI-CERT pred mesecem startal brezplačni spletni tečaj ‘Varni v pisarni’, v katerem razkrivajo najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na uporabnike, in delijo nasvete, kako se zaščititi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.