Naslovnica Magazin Napredek Slovenije na Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe

Napredek Slovenije na Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bilo objavljeno najnovejše poročilo DESI 2021. Gre za Indeks digitalnega gospodarstva in družbe (Digital Economy and Society Index), na katerem je Slovenija napredovala. Sedaj se med državami EU Slovenija uvršča na 13. mesto, kar je najvišje doslej.
Pandemija koronavirusa je skoraj zagotovo še pospešila digitalizacijo (foto: pxfuel.com)

Direktorat za informacijsko družbo in Ministrstvo za javno upravo sta oznanila, da je v svežem poročilu DESI 2021 (Digital Economy and Society Index) Slovenija v skupni razvrstitvi od lani napredovala za tri mesta. Tako je na tem Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe sedaj med 27-timi članicami Evropske unije naša država sedaj na 13. mestu, potem ko je bila v zadnjih štirih letih na 16. ali 17. mestu.

Sicer Komisija EU že od leta 2014 spremlja letni digitalni napredek držav članic EU in nato za vsako leto objavi poročilo DESI. Poročilo DESI je v preteklih letih vsebovalo podrobno strokovno analizo na evropski ravni za 5 področij digitalnega gospodarstva in družbe, kot so  povezljivost, človeški kapital, uporaba internetnih storitev, integracija digitalne tehnologije in digitalne javne storitve.

Ker bosta na digitalno preobrazbo Evropske unije v bližnji prihodnosti predvidoma močno vplivala ‘Sklad za okrevanje in odpornost’ ter ‘Digitalni kompas za digitalno desetletje EU’, so tudi DESI letos malce preoblikovali, da bi prek novih parametrov lažje merili in analizirali učinkovitost digitalizacijskih procesov.

Slovenija je po zadnjem poročilu posebej napredovala na področju povezljivosti, glede števila uporabnikov storitev e-uprave in pri integraciji digitalnih tehnologije v poslovanje podjetij, zelo uspešna pa je tudi glede števila diplomantov in  število start-up podjetij na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.