Naslovnica Slovenija Proračunski proces v Sloveniji med bolj transparentnimi na svetu

Proračunski proces v Sloveniji med bolj transparentnimi na svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi Slovenija ni imuna na sodobne politično-gospodarske kriminalne poslovne prakse, ki temeljijo na korupciji in klientelizmu. Zato je vzpodbudno, da se je Slovenija v raziskavi o transparentnosti proračunskega procesa Open Budget Survey 2017 znašla blizu vrha. Med 115 državami je namreč zasedla 17. mesto, za Kanado in pred Nemčijo, ter tako ostala v skupini držav z visoko proračunsko transparentnostjo.

ministrstv za finance 2

Slovenija glede preglednosti celotnega procesa sprejemanja proračuna kotira visoko (foto: mf.gov.si)

 

Raziskavo o transparentnosti proračunskega procesa Open Budget Survey izvaja nevladna organizacija International Budget Partnership iz Washingtona. Tokrat so jo izvedli že šestič, vanjo pa so vključili dodatnih 13 držav. Prvo mesto med 115 udeleženkami sta si razdelili Nova Zelandija in Južnoafriška republika, na tretje mesto pa se je uvrstila Švedska. Profesor Mitja Čok z ljubljanske ekonomske fakultete, ki je izvedel raziskavo za Slovenijo, je na predstavitvi rezultatov raziskave na Centru za razvoj financ (Cef)  pojasnil, da proračunska transparentnost po svetu v povprečju ostaja šibka in da se je trend njenega izboljševanja prvič v desetih letih ustavil.

Za Slovenijo se je kazalnik proračunske preglednosti v primerjavi z letom 2015, ko je bila raziskava nazadnje izvedena, zvišal z 68 na 69 od možnih 100 točk. Zelo dobro smo se odrezali predvsem pri kakovosti zunanjega nadzora nad izvajanjem proračuna, večji napredek pa je možen pri sodelovanju javnosti v procesu priprave proračunskih dokumentov. Sicer globalno povprečje kazalnika proračunske preglednosti znaša 42 točk.

Čok je kot izziva za ministrstvo izpostavil prizadevanje za večjo participatornost proračuna in oblikovanje k ciljem usmerjenega predloga proračuna. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec pa je na predstavitvi pojasnila, da na ministrstvu prenavljajo bilten javnih financ, v katerem bodo na uporabniku bolj prijazen način predstavili pregled javnofinančnih gibanj v Sloveniji. Z Ministrtva za finance so dodali še, da so že drugo leto zapored v sodelovanju s Cefom pripravili tudi poljudno grafiko, ki prikazuje porabo proračunskih sredstev za državljane.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.