Naslovnica Trendi Programa Radio Koper in Radio Capodistria bosta praznovala 75 let

Programa Radio Koper in Radio Capodistria bosta praznovala 75 let

Avtor: Spletno Uredništvo
Radio Koper in Radio Capodistria v petek 24. maja praznujeta 75 let obstoja, zato se bodo na obeh programih ta teden začele vrstiti posebne oddaje. Napovedujejo se tudi tri večji koncerti, vrsta zanimivih gostov in izjemno pester program  praznovanj.
Programa Radio Koper in Radio Capodistria bosta praznovala 75 let

Zgornja nadstropja pred leti prenovljene stavbe Radia Koper-Capodistria z oddajniško anteno (foto:SJ)

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je ob pričetku praznovanj spoštljive 75-letnice spomnila, da je prvi primorski radio začel oddajati 24. maja 1949, takrat na skupnih frekvencah, že dan kasneje pa je stekel tudi redni program. Od leta 1979 programa Radio Koper (v slovenščini) in Radio Capodistria (v italijanščini) delujeta vsak s svojo oddajniško mrežo. Letošnja praznovanja bodo prvi pričeli na Radio Capodistria.

V četrtek (23. maja) bo za uvod med 11. in 12. uro potekala posebna oddaja Radia Capodistria iz koprskega Titovega trga, kjer se bo odvijal Forum Tomizza, ki prav letos praznuje 25. obletnico. Zvečer bo ob 21. uri na vrtu prostorov italijanske skupnosti ‘Circolo’ na vrsti koncert skupine Katalena in italijanskega kantavtorja Massima Silveria. V soboto pa bo z radijskega dvorišča od 8.00 do 12.30 uro na sporedu še posebna oddaja v živo o jubileju.

Radio Koper ob svoji 75-letnici najprej za petek 24. maja na Škofijah v dvorani Burja napoveduje koncert, pri organizaciji katerega sodeluje tudi Radijski klub ‘Gremo plesat’, nastopili pa bodo Beneški fantje, Primorski fantje, Folklorna skupina Val Piran, otroci lokalne OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in člani kluba. Nato bodo v soboto 25. maja v dopoldanskem času organizirali srečanje intervjuvancev v oddaji ‘Midva’.

Ta oddaja bo v neposrednem prenosu potekala iz koprske Kavarne Loggia od 11. ure dalje, obeta pa se cela vrsta zanimivih parov: predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar, scenograf Duško Milavec in glasbenik Drago Mislej Mef, piranski župnik Zorko Bajc in direktor fotografije Ubald Trnkoczy, pisateljica Maja Gal Štromar in igralec Danijel Malalan, umetnik Goroslav Vukšič Gogo in njegov sin glasbenik Andrej Bučar – Drill…

Popoldne istega dne bo program Radia Koper v živo potekal iz Divače, izpred Muzeja slovenskih filmskih igralcev, kjer bo zvečer, tudi v neposrednem prenosu, koncert skupine Prizma. Skupina Prizima namreč letos obeležuje 50 let, in to prav na nekdanji Dan Mladosti, 25. maja, enako kot koprski radio. Praznovanj pa s tem še ne bo konec, saj bo 20. junija bo koncertno prizorišče za oddajo ‘Glasbeni abonma’ istrska vasica Abitanti.

»Tam je pred 30 leti potekala javna radijska oddaja in takrat je glasbeni urednik Emil Zonta nabral skupaj pevce skupine Kantadore, ki še vedno pojejo in tako letos obeležujejo 30 let delovanja. Prvi abonmajski koncert v Kulturnem domu Nova Gorica pa bo jeseni tudi posvečen 75-letnici Radia Koper. Na kožo zapisane zgodbe bodo izvajali Lara Jankovič in Revijski orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla,« so še pojasnili z RTV SLO.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.