Naslovnica Magazin Pristojbine za nadzor spletnih velikanov že jeseni

Pristojbine za nadzor spletnih velikanov že jeseni

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj objavila svoj predlog podrobnih pravila in postopke za obdavčenje spletnih velikanov. Gre za pristojbine za nadzor, ki jih bo treba zaračunati po novem ‘Digitalnem zakonu o storitvah’, pobirati pa naj bi jih začeli letos jeseni.

Pristojbine za nadzor spletnih velikanov že jeseni

Evropska komisija je v skladu z ‘Zakonom o digitalnih storitvah’ (DSA) pravkar določila svoj predlog pravil o nadomestilih za nadzor nad zelo velikimi spletnimi platformami in podobno velikimi spletnimi iskalniki. Sedaj bo delegirani akt poslan Evropskemu parlamentu in Svetu EU, ki bosta imela na razpolago najmanj tri mesece, da ga podrobno analizirata ter pripravita morebitne pripombe oz. popravke.

»Namen delegirane uredbe je zagotoviti pravno varnost ponudnikom storitev, ki so v skladu z DSA označeni kot zelo velike spletne platforme (VLOP) ali zelo veliki spletni iskalniki (VLOSE). Določa metodologijo in postopke za izračun in zaračunavanje nadomestila za nadzor, zagotavlja dodatne podrobnosti o izračunu skupnih ocenjenih stroškov, ki jih je treba pokriti z zaračunanimi nadomestili, in o določitvi posameznih nadomestil,« pravi Komisija EU.

Sicer je ‘Zakon o digitalnih storitvah’ pričel veljati 16. novembra lanskega leta, predlagana delegirana uredba Komisije EU pa sledi javnemu posvetovanju o osnutku, ki je potekalo med 22. decembrom lanskega leta in 19. januarjem letos. Nove pristojbine naj bi predvidoma prvič zaračunali letos jeseni, obveznosti ponudnikov storitev, imenovanih za VLOP ali VLOSE, pa bodo začele veljati štiri mesece po njihovi uradni določitvi v skladu z DSA.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.