Naslovnica Slovenija Ob Svetovnem dnevu prosto živečih rastlin in živali

Ob Svetovnem dnevu prosto živečih rastlin in živali

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes bomo tudi v Sloveniji obeležili okrogel naravovarstveni jubilej – Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. Pred natanko 50 leti je bila namreč v Washingtonu sklenjena ‘Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami – Konvencija CITES’. Slovenija je sicer glede čuvanja naravnega okolja med svetovnimi velesilami, vendar ni imuna na ilegalno trgovino z živalmi in rastlinami.
Ob Svetovnem dnevu prosto živečih rastlin in živali

Svetovni dan prosto živečih rastlin in živali danes praznuje 50. let obstoja (foto: SJ)

Ohranjanje narave bi moralo soditi med primarne aktivnosti vsakogar od nas, na to področje pa sodi tudi preprečevanje ilegalne trgovine z živalmi in tudi z rastlinami. Tako bomo danes tudi v Sloveniji obeležili ‘Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst’, ki se obeležuje že 50. let. Natanko pol stoletja je namreč minilo od sprejema ‘Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami’.

Ta konvencija se s kratico imenuje CITES’, njen namen pa je ureditev mednarodne trgovine s prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, da bo zakonita, trajnostna in sledljiva. Za letošnjo obeležitev dneva so posvetili ‘Partnerstvu za ohranjanje prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst’. »V Sloveniji poleg nadzora nad prepovedano trgovino skušamo v partnerstvu s sosednjimi državi izboljšati stanje vrst.

Trenutno poteka več projektov namenjenih izboljšanju stanja ogroženih vrst, ki so tudi vključene na dodatke Konvencije CITES, kot na primer integriran projekt LIFE-IP Natura za okrepljeno upravljanje Nature 2000, doseljevanje risa v Sloveniji v okviru projekta LIFE Lynx in projekt za ohranjanje dvoživk in obnovo njihovih habitatov Life Amphicon,« so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP).

Spomnili so še, da je Slovenija z več kot 37 odstotki površine svojega ozemlja, vključenega v omrežje evropsko pomembnih habitatov in vrst Natura 2000, celo vodilna v EU. V Sloveniji sicer nas živi okrog 850 živalskih endemitov (živali, ki so edinstvene za neko manjše območje) od katerih je veliko jamskih živali.

Iz Slovenije se, kar se tiče živali, baje največkrat ilegalno izvažajo Človeška ribica, hrošč Hitlerjev bezokec in razne vrste ptic, med rastlinami pa so v ospredju gobe, mah in nekatere redke gorske rože. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.