Naslovnica Svet & EU Pripravili so nov kontrolni material, ki bo povečal zanesljivost testiranj

Pripravili so nov kontrolni material, ki bo povečal zanesljivost testiranj

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska Komisija je uspela narediti nekaj konkretnega za preprečevanje pandemije koronavirusa Covid 19. Gre za nov kontrolni material, ki ga bodo laboratoriji v EU uporabljali za preverjanje pravilnega delovanja koronavirusnih testov. Novi vzorci so pomebni zato, da se s preverjanjem testov lahko prepreči prikazovanje negativnih rezultatov pri okuženih osebah.

Pripravili so nov kontrolni material ki bo povečal zanesljivost testiranj3000 novih vzorcev bo omogočilo, da se preveri do 60 milijonov testov (foto: crm.jrc.ec.europa.eu/p/EURM-019)

 

Strokovnjaki iz sektorja za za raziskave in inovacije Evropske komisije so pravkar zasnovali nov kontrolni material za preverjanje pravilnega delovanja koronavirusnih testov. Nov proizvod bodo laboratoriji po vsej EU lahko uporabljali že zelo kmalu, saj so ga izdelali v 3000 primerkih. Morda se to zdi malo, vendar vzorci vsebujejo tako visoko koncentriran material, da en sam zadostuje za 20.000 kontrol.

»Priča smo delovanju znanosti EU v praksi, ko in kjer je to potrebno. Novi kontrolni material bi lahko izboljšal zmožnost EU za odziv na izbruh virusa in preprečil tratenje dragocenih sredstev z neučinkovitimi testi,« je dejala Evropska komisarka za raziskave in inovacije Marija Gabriel. Pravzaprav je s tem potrdila, da nekateri doslej uporabljeni testi niso delovali, kar pa naj ne bi veljalo za Slovenijo, pa tudi za večino preostalih držav EU ne.

Nezanesljivi, nedelujoči oziroma napačni testi naj bi se pojavili v Španiji in Češki, kjer so jih uvozili iz Kitajske, a ni šlo za uradno pošiljko kitajske vlade. Podobno pa so tudi v ZDA na začetku izbruha pandemije uporabili teste, ki niso delovali. »Gre za velik dosežek naših znanstvenikov, ki bo imel ključno vlogo pri naši izhodni strategiji, ko bomo začeli odpravljati ukrepe omejevanja socialnih stikov,« pa pravi Stela Kiriakides, Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane:

3000 vzorcev je že pripravljenih za odpremo v laboratorije, vključno z glavnimi referenčnimi virološkimi središči in bolnišnicami. To bo omogočilo, da se preveri do 60 milijonov laboratorijskih testov – zlasti z namenom preprečevanja negativnih rezultatov pri okuženih osebah

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.