Naslovnica Slovenija Prihajata informativna dneva za šolarje in dijake

Prihajata informativna dneva za šolarje in dijake

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna bo v Sloveniji za mnoge otroke, najstnike in njihove starše minil v znamenju informativnih dni. Za bodoče dijake in študente je prostih mest za vpis v izobilju, poleg tega pa se izobraževalni programi postopno prilagajajo potrebam in spremembam v sodobni družbi.
Prihajata informativna dneva za šolarje in dijake

Ponudba prostih vpisnih mest za prihodnje šolsko leto je zelo pestra (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MZVI) so spomnili, da bosta jutri in pojutrišnjem (v petek, 16. februarja in v soboto, 17. februarja) na vseh slovenskih srednjih in višjih strokovnih šolah potekala informativna dneva. Vsi bodoči dijaki in študenti se bodo lahko seznanili s številnimi različnimi izobraževalnimi programi, ki jih šole pripravljajo za prihodnje šolsko-študijsko leto (2024-25).

Z MZVI so dodali, da osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 21.305 učencev in učenk, medtem ko je za srednješolske programe v prihodnjem šolskem letu skupno razpisanih kar 26.066 vpisnih mest. Lani je bilo sicer razpisanih mest manj – 25.560, tokrat pa se napoveduje tudi nekaj novih srednješolskih programov. Glede vpisa v višje strokovne šole so razkrili podobne podatke.

Tako je prosta mesta razpisalo 45 višjih strokovnih šol, od tega 28 javnih in 17 zasebnih. »Na javnih višjih strokovnih šolah in višjih strokovnih šolah s koncesijo je razpisanih 4.260 mest za redni študij. Javne višje strokovne šole razpisujejo tudi 3.320 mest za izredni študij. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še dodatnih 4.335 vpisnih mest.

Skupaj je v študijskem letu 2023/2024 tako razpisanih 11.915 vpisnih mest,« so še pojasnili z MZVI in podrobneje predstavili večje vpisne kategorije. Tako javne višje strokovne razpisujejo največ programov na področju tehnike, proizvodnje tehnologije in storitev, medtem ko zasebne višje strokovne šole medtem največ mest razpisujejo na področju storitev družbenih, poslovnih in upravnih ved.

Velja poudariti še nekaj novosti. Tako se bodo od letošnje jeseni dalje izvajali prenovljeni javni študijski programi ‘Telekomunikacije’, ‘Varstvo okolja’ ter ‘Računalništvo in informatika’, med zasebnimi pa sta novosti programa ‘Digitalni marketing’ ter ‘Programiranje’. Programov ‘Bionika’ in ‘Balet’ sta bila vsaj začasno ukinjena, ponovno pa se razpisuje program ‘Ustni higienik’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.