Naslovnica Kronika Prihaja pomlad, so slovenske ceste pa so zelo spolzke

Prihaja pomlad, so slovenske ceste pa so zelo spolzke

Avtor: Spletno Uredništvo
Z bližanjem pomladi se prav te dni pričenjajo ponovno dvigati temperature, zato se ob sončnem vremenu že obeta množičen pričetek sezone za motoriste. Zaradi tega se je oglasila slovenska Policija, ki je opozorila na previdnost pri prvih vožnjah. Ceste so namreč še vedno precej hladne, umazane in spolzke.
Prihaja pomlad, so slovenske ceste pa so zelo spolzke

Temperature se ponoči marsikje še precej pod lediščem, podnevi pa se povzpnejo tudi do 15 stopinj (foto: polcija.si)

S Policije so spomnili, da je bila lani prometna varnost med motociklisti slabša od pričakovanega. V Sloveniji je namreč v letu 2021 umrlo 27 motoristov, 1 potnik in 5 mopedistov, medtem ko se je huje poškodovalo 131 motoristov in 50 mopedistov. Lani je bilo tako na slovenskih cestah 33 mrtvih in 181 ranjenih motociklistov. Največkrat je bil vzrok za nesrečo previsoka hitrost, o čemer priča število ponesrečenih voznikov motorjev v primerjavi z vozniki mopedov.

Mopedi namreč običajno vozijo počasneje od motorjev, pri nižjih hitrosti pa tudi instinktivno zaviranje v zadnjem hipu precej zmanjša možnost hujših posledic trkov in padcev. Ker se prav te dni pričenjajo dvigati temperature, se napoveduje množičen pričetek sezone za vse motocikliste. Prav zaradi tega se je z opozorilom za večjo previdnost oglasila slovenska Policija. Ceste po Sloveniji so namreč še vedno precej hladne in ponekod zelo spolzke.

Marsikje na Primorskem, kamor se ob sončnih koncih tedna napoti veliko motociklistov, ni deževalo že več tednov, zato so tam ceste mastne in umazane, zato lahko zelo hitro pride do zdrsov. Ovinki v senčnih legah so zaradi hladnega asfalta in vlage še bolj nevarni. Poleg tega pa je Policija spomnila tudi na nujnost priprav pred uvodno spomladansko vožnjo, začenši od preverjanja zračnega tlaka v pnevmatikah in njihovega ogrevanja na začetku vožnje.

»Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih. Na motornem kolesu imejte podnevi vedno prižgane zasenčene žaromete. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik,« srčno svetuje Policija.

Prav tako pa so s Policije pozvali voznike ostalih vozil, naj še posebej pazijo na motoriste. Do velikega števila nesreč z najhujšimi posledicami namreč ne pride zaradi motociklistov, ampak zaradi voznikov drugih vozil, ki niso dovolj pozorni in zato hitro spregledajo dvokolesnike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.