Naslovnica Gospodarstvo Povratek v dobre stare čase, ko je država določala cene goriv

Povratek v dobre stare čase, ko je država določala cene goriv

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi dogajanja v Ukrajini in s tem povezanega skokovitega naraščanja cen je Vlada RS na včerajšnji dopisni seji spremenila tako način določanja cen, kot tudi same cene nekaterih naftnih derivatov. Po novem bo tako 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (NMB 95) po Sloveniji prihodnjih 30 dni prodajan po največ 1,503 evra na liter, dizelsko gorivo pa po največ 1,541 evra liter.
Povratek v dobre stare čase, ko je država določala cene goriv

Povratek v stare čase morda napoveduje tudi vrnitev zgodovinskih črpalk (foto: roadarch.com)

 Vlada RS je včeraj napravila korak nazaj in se vrnila v dobre stare čase, ko je cene goriv desetletja in desetletja določala država. Zaradi dogajanja v Ukrajini in s tem povezanega skokovitega naraščanja cen pa je Vlada RS na včerajšnji dopisni seji najprej spremenila sedanji ‘liberalni’ način kreiranja cen (ki ga je sama uvedla oktobra 2020), kot tudi same cene nekaterih naftnih derivatov, saj je obenem tudi določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene le-teh.

»Vlada Republike Slovenije je sprejela Uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov. Z uredbo Vlada RS določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno naftnih derivatov, in sicer za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (NMB 95) ta znaša 1,503 eura/liter in za dizelsko gorivo 1,541 eura/liter. Uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in velja 30 dni,« so sporočili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Za področje kurilnega olja pa očitno tokrat Vlada RS ni spremenila ničesar, tako da naj bi po neuradnih informacijah cena ostala približno 1,018 evra na liter (cena se lahko malce razlikuje od črpalke do črpalke). Z Vlade in MGRT so še uradno pojasnili, da so se za ostale spremembe odločili zaradi resnih motenj na trgu z naftnimi derivati in zaradi velikih nihanj cen, ki niso sezonska. Skratka, Vlada je ukazala znižanje cen in jih bo vsaj začasno spet tudi regulirala sama.

Kaj se bo v prihodnjih mesecih dogajalo s cenami nafte, naftnih derivatov in goriv po svetu, po EU in po Sloveniji je trenutno povsem nemogoče napovedati. Velja pa omeniti, da bi se v primeru podpisa mirovnega sporazuma v Ukrajini svetovne borze najbrž odzvale z občutnim znižanjem cen naftnih derivatov.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.