Naslovnica Svet & EU Prihaja nova zakonodaja EU za kripto-posle

Prihaja nova zakonodaja EU za kripto-posle

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci evropskega parlamenta so potrdili prvi del zakonodaje EU za sledenje prenosom kriptosredstev, kot so bitcoini in žetoni elektronskega denarja. S sprejemom nove zakonodaje bi radi zagotovili, da bo transakcije vedno mogoče izslediti in sumljive prenose tudi blokirati, kar že velja za vse ostale vrste finančnih operacij.
Prihaja nova zakonodaja EU za kripto-posle

EU bi rada imela nadzor nad trgovanjem s kripto valutami (foto: pxhere.com)

Evroparlamentarci so z glasovanjem prižgali zeleno luč glede novih predpisov za sledenje prenosom kripto-sredstev v EU. Gre za uporabo t. i. ‘pravila potovanja’, ki se že uporablja v tradicionalnih financah, po katerem bodo morale informacije o izvoru sredstva in njegovem upravičencu ‘potovati” s transakcijo in biti shranjene na obeh straneh prenosa. Vse kripto prenose bo tako moč izslediti in sumljive transakcije tudi zaustaviti.

»Zakon bi zajemal tudi transakcije nad 1000 evrov iz tako imenovanih samostojnih denarnic (naslov denarnice za kripto sredstva zasebnega uporabnika), ko te komunicirajo z gostujočimi denarnicami, ki jih upravljajo ponudniki storitev kripto sredstev. Pravila ne veljajo za prenose med osebami, ki se izvajajo brez ponudnika ali med ponudniki, ki delujejo v svojem imenu,« so pojasnili v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Nova skupna pravila o nadzoru, varstvu potrošnikov in varovanju okolja kriptosredstev, vključno s kriptovalutami so poimenovali MiCA. Namenjena je tistim kripto sredstvom, ki jih sedanja zakonodaja o finančnih storitvah ne ureja. Temeljne nove določbe za tiste, ki izdajajo in trgujejo s kriptosredstvi (vključno z žetoni za referenco sredstev in žetoni za e-denar), zajemajo preglednost, razkritje, avtorizacijo in nadzor transakcij.

Poleg tega bo novi pravni okvir podpiral celovitost trga in finančno stabilnost z urejanjem javnih ponudb kriptosredstev, pravkar sprejeto besedilo pa vključuje ukrepe proti tržni manipulaciji in za preprečevanje pranja denarja, financiranja terorizma in drugih kriminalnih dejavnosti. Za boj proti pranju denarja pa bo moral Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) vzpostaviti tudi poseben register.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.