Naslovnica Magazin Pričetek najstrožjih obveznosti iz akta DSA za 3 platforme za odrasle

Pričetek najstrožjih obveznosti iz akta DSA za 3 platforme za odrasle

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija se je že pred časom odločno lotila nadzora nad spletnimi vsebinami. Od včeraj pa morajo tudi platforme za zabavo za odrasle Pornhub, Stripchat in Xvideos izpolnjevati najstrožje obveznosti iz ‘Akta o digitalnih storitvah’, oziroma ‘DSA’, kot mu v EU pravijo s kratico v angleškem jeziku.

Pričetek najstrožjih obveznosti iz akta DSA za 3 platforme za odrasle

Regulacija spleta je za EU izjemno pomembna (foto: slovenia.representation.ec.europa)

Strukture EU so ‘Akt o digitalnih storitvah (DSA)’ sprejele zato, da bi zagotovile varnejše, pravičnejše in preglednejše spletno okolje za vse. V tem svežnju predpisov bilo največ pozornosti posvečene odgovornosti spletnih velikanov, zato so spletnim platformam z več kot 45 milijoni uporabniki v EU naložili dodatne obveznosti. Od včeraj so dokončno med njimi tudi tudi platforme za zabavo za odrasle Pornhub, Stripchat in Xvideos.

»Evropska komisija skrbno spremlja izpolnjevanje obveznosti iz ‘Akta o digitalnih storitvah’ s strani teh platform, zlasti v zvezi z ukrepi za zaščito mladoletnikov in za obravnavanje razširjanja nezakonitih vsebin. Če Komisija EU posumi na kršitve obveznosti iz akta, bo sprejela ustrezne ukrepe, pri čemer ji je na voljo celoten nabor orodij, ki ga vsebuje akt,« so ob uveljaviti novih zakonskih zahtev pojasnili z Evropske komisije.

Tudi te tri spletne platforme s pornografskimi vsebinami morajo spoštovati vse pravice potrošnikov, kot so v aktu določene za ostale ‘klasične’ platforme. Tako morajo omogočiti prijave o nezakonitih vsebinah, vzpostaviti interne sisteme za obravnavo pritožb, pripravljati letna poročila o preglednosti svojih procesov moderiranja vsebin, zagotoviti visoko raven zasebnosti in varnosti mladoletnikov ter prenehati uporabljati določene vrste ciljno usmerjenih oglasov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.