Naslovnica Kronika Pričela se je prva letošnja preventivna akcija za motoriste

Pričela se je prva letošnja preventivna akcija za motoriste

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je danes začela akcijo za večjo varnost motoristov in sicer bo do 11. aprila po vsej Sloveniji poostreno nadzirala voznike enoslednih motornih vozil. To je le prva od letošnjih akcij, ki jih bodo izpeljali med celotno motoristično sezono vse do oktobra. Uvodna akcija sezone namreč zaradi omejitev gibanja, zaprtih državnih mej in za jutri napovedanega sneženja do nižin najbrž ne bo prav veliko zalegla.
Prazen Portorož na Velikonočno soboto – nikjer ni motoristov in niti ostalih turistov (foto: SJ)

Začela se je nacionalna preventivna akcija #VarnoZMotorjem, uvodna akcija letošnje moto-sezone. Policisti bodo do 11. aprila 2021 po vsej državi poostreno nadzirali voznike motociklov. Akcijo bo koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa in bo le prva od vseh, ki se bodo zvrstile do konca sezone v oktobru. Policijski upravi Nova Gorica in Kranj bosta pri tem sodelovali z italijansko in avstrijsko policijo, ko se bodo meje odprle.

»Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato nikar ne preskočite priprav, začnite počasi,« sporočajo s Policije.

Nadzor bodo policisti izvajali predvsem na tistih krajih oz. cestah, kjer je običajno več motoristov. Težava pa je le v tem, da motoristov najbrž ne bo na spregled. Zaradi omejitev gibanja, zaprtih državnih mej in za jutri napovedanega sneženja do nižin najbrž v naslednjih dneh ne bo prav veliko ljubiteljev jeklenih konjičkov, ki se bo odločilo, da zapelje ven iz garaže. Raje bodo počakali na toplejše dneve in vnovično odprtje regij.

S Policije pa so objavili tudi zadnje statistične podatke o prometnih nezgodah z udeležbo motoristov. Sicer se je število prometnih nesreč, pri katerih so bili udeleženi vozniki motociklov, v lanskem letu v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo s 681 na 539. V prometnih nesrečah je lani umrlo 16 (leto prej 20) motoristov,  umrla sta tudi 2 potnika, huje se je poškodovalo 116 (148)in  lažje 254 (327) motoristov.

Število nesreč z udeležbo voznikov mopedov se je v lanskem letu rahlo povečalo – s 300 na 305. V prometnih nezgodah so se v letu 2020 smrtno ponesrečili 4 vozniki mopedov, huje se jih je poškodovalo 50 (leta 2019 le 42) voznikov, 178 (194) voznikov pa se je lahko telesno poškodovalo. Na mopedu v prometnih nesrečah lani ni umrl noben potnik, tako kot tudi v letu 2019 ne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.