Naslovnica Kronika Previdno v gorah – minuli vikend so našteli kar šest mrtvih

Previdno v gorah – minuli vikend so našteli kar šest mrtvih

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker je prejšnji konec tedna v slovenskih gorah življenja izgubilo kar šest planincev, so za ta vikend slovenski policisti pozvali k izjemni previdnosti. Trenutne razmere v gorah so namreč zelo zahtevne in marsikje že od pobočja do pobočja zelo različne.
Previdno v gorah - minuli vikend so našteli kar šest mrtvih

Reševalci so imeli prejšnji konec tedna ogromno dela (foto: FB Slovenska Policija)

Policija je spomnila, da je prejšnji konec tedna v slovenskih gorah svoje življenja izgubilo kar šest planincev. V petih primerih je šlo za nesreče, v enem pa za zdravstveno težavo. Vse nesreče so se zgodile kljub navidezno ugodnim plezalnim razmeram in ob uporabi primerne zimske opreme. Ta podatek pa najbrž najbolje priča o tem, kako nevarne znajo biti slovenske gore, še posebej v zimskem času.

S Policije so še dodali, da sta dva planinca zdrsnila z Malega Triglava, druga dva gornika sta izgubila življenji v bohinjskih gorah na Komni, peti pa se je smrtno ponesrečil na območju Kamniškega sedla v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zaključili so, da do nesreč prihaja predvsem zaradi neizkušenosti in neznanja pri uporabi opreme ter zaradi slabe zmožnosti ocenjevanja razmer na zahtevnih zimskih terenih.

»Razmere so trenutno povsem zimske. Podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela. Zelo različna je tudi struktura snega. Razlika je na prisojnih in osojnih legah. Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenjajo tako led kot tudi mehek in trd sneg. Ponekod je led tudi pod snegom. Zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram, ne prepoznavajo nevarnosti in opremo tudi težko pravilno uporabljajo,« pojasnjujejo s Policije.

Kot statistično dokazano izjemno nevarno početje so navedli prečenje pobočij in zadrževanje na območjih z veliko napihanega snega. Predvsem pa so tudi Policisti svetovali nekaj podobnega, kar že leta poudarja Planinska zveza Slovenije (PZS) – da v gore ne hodite sami, da pot prilagodite svojim sposobnostim, da ni vsaka oprema primerna za vsak teren, da je potrebno poznavanje predvidene poti in vremenskih razmer ter da je v gorah vedno potrebna velika previdnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.