Naslovnica Gospodarstvo Mesec za pripombe glede opustitve premoga

Mesec za pripombe glede opustitve premoga

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za infrastrukturo in Direktorat za energijo sta pravkar pričela z javno predstavitvijo osnutka nove Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij. V tem primeru gre predvsem za dve slovenski regiji – za Zasavje in za Savinjsko-Šaleško regijo.
Mesec za pripombe glede opustitve premoga

Tudi v Velenju se bodo postopoma ustavila vsa podzemna dela (foto: FB Premogovnik Velenje)

Ministrstvo za infrastrukturo in Direktorat za energijo sta javnosti predstavila prvi osnutek Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda (Strategija) in dopolnjenega okoljskega poročila. Na ta osnutek bo moč dati pripombe natanko mesec dni – do 15. aprila , nato ga bosta Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ažurirala ter posredovala Vladi RS.

Nova strategija bo pomembna predvsem za dve slovenski regiji, ki sta zgodovinsko najbolj povezani s premogovništvom. Gre za Zasavje in za Savinjsko-Šaleško regijo, a se za ti regiji napovedujejo različni pristopi. Za Savinjsko-Šaleško regijo je bil na primer predlagan zelo ambiciozen scenarij izstopa iz premoga in sicer najkasneje do leta 2033. Za regijo Zasavje pa je predlagan t.i. ‘Harmoničen scenarij’, ki predvideva bolj uravnotežena vlaganja v človeške vire in tamkajšnje podjetništvo.

“Dodatne simulacije so tudi pokazale, da bo, upoštevajoč višji cilj zmanjšanja emisij toplogrednih vplivov (TGP) na ravni Unije (-55 %), obratovanje Termoelektrarne Šoštanj s srednjo letno dopustno mejno količino TGP izčrpalo obdobno (2021-2050) dopustno mejno količino TGP sredi leta 2035. Po tem letu so zaradi bistvenih negativnih učinkov potrebni omilitveni ukrepi,” so pojasnili z Ministrstva za infrastrukturo.

Dodali so še, da v Zasavju razlike v vplivih posameznih scenarijev niso tako izrazite in enoznačne, zato bo tam pristop drugačen. Ker gre za projekt širšega državnega pomena ni presenetljivo, da poleg MZI, MOP in Direktorata za energijo, sodelujejo še Ministrstvo za finance (MF), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Predvsem pa bo za Slovenijo nova Strategija pomembna z gospodarsko-finančnega zornega kota, tako glede predvidene višine stroškov opustitve uporabe premoga, kot tudi glede višine in usmerjenosti obsežnih investicij, katere bodo potrebne za uspešen prehod.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.