Naslovnica Magazin Preverili so zamrznjeno svetovno kulturno dediščino

Preverili so zamrznjeno svetovno kulturno dediščino

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred kratkim je UNESCO uvrstil pico na seznem svetovne kulturne dediščine, na Zvezi potrošnikov Slovenije pa so se lotili preverjanja pic, ki jih v slovenskih trgovinah prodajajo zamrznjene. Rezultati so bili vzpodbudni, saj so le en izdelek ocenili z negativno oceno.

 pizza

Ena pica (310 g) zadovolji približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah, petino še varne dnevne količine sladkorja, a krepko prekorači dnevno človekovo potrebo po soli (foto: pixinio.com)

 

Pica je gotovo ena izmed najbolj svetovno znanih jedi. Najbrž izvira iz časov rimske okupacije Palestine in čeprav jo imajo Italijani za svojo, je tako globalno popularna, da jo je UNESCO pred dnevi uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. V ponudbi te jedi v Sloveniji pomembno mesto zasedajo tudi zamrznjene pice, zato so jih pri Zvezi potrošnikov Slovenije vzeli pod lupo. Posebej so se posvetili najbolj osnovni pici – Margeriti.  

“Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani smo v primerjalno ocenjevanje vključili osem zamrznjenih pic margerita blagovnih in trgovskih znamk. Za kilogram pice smo odšteli od 2,57 do 8,73 evra. Glavne sestavine klasične italijanske pice Margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe.

Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 % sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek, zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete.

Pice Margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija,” so zapisali na spletu ZPS.  

Med ocenjevanjem je skupno oceno prehranskega profila ‘dobro’ dobilo pet od osmih izdelkov. Trije izdelki so dobili oceno povprečno in sicer dva izdelka zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji pa zaradi višje vsebnosti soli. Primerjalno ocenjevanje Pakiranih zamrznjenih pic je bilo izvedeno v sklopu ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.