Naslovnica Slovenija Prešernove nagrade na predvečer praznika kulture

Prešernove nagrade na predvečer praznika kulture

Avtor: Spletno Uredništvo

8. februar je dan, ko Slovenci praznujemo praznik kulture. Ministrstvo za kulturo je tudi letos že pred praznikom pripravilo posebno poslanico, državna proslava pa bo drevi v Cankarjevem domu, kjer bodo tudi podelili Prešernove nagrade. Obeta pa se še cela vrsta prireditev po vsej državi.

Prešernove nagrade na predvečer praznika kulture

Prešernove nagrade ni moč dobiti kar čez noč, potrebno je ustvarjati leta in leta  (foto: gov.si) 

 

Drevi, na predvečer praznika slovenske kulture, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na vrsti uradna državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti – ‘Prešernove nagrade’. Z Ministrstva za kulturo (MK) so spomnili, da to prestižno priznanje prejmejo le tisti umetniki, ki so z vrhunskimi dosežki v okviru svojega življenjskega ustvarjanja trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Letos bo to priznanje podeljeno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku ter eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije – Stojanu Kerblerju. Nagrade Prešernovega sklada pa bodo podelili za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih. Tokrat bodo prejemniki nagrad režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

»Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom ‘KAM?’ je zasnoval režiser Vito Taufer, ki je za vsebinsko izhodišče postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu. S prireditvijo, ki bo po režiserjevih besedah intimnejša kot po navadi, želi prijazno nagovoriti tako publiko v dvorani, kot širše občinstvo, ki bo proslavo spremljalo prek radijskih in TV sprejemnikov oziroma spleta,« so napovedali z MK. 

Na MK pa so ob letošnjem prazniku še posebej zadovoljni, saj so lani po več kot 18 letih truda  končno uresničili svojo željo po odkupu nepremičnin ob ‘Ribčevi ali Prešernovi domačiji’, saj so tako obiskovalkam in obiskovalcem omogočili nemoten dostop do kulturnih spomenikov državnega pomena v Prešernovem rojstnem kraju Vrbi (Prešernove domačije, vaške lipe in cerkve Sv. Marka).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.