Naslovnica Gospodarstvo Prehod v Družbo 5.0 in gospodarsko sodelovanje z Japonsko

Prehod v Družbo 5.0 in gospodarsko sodelovanje z Japonsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska gospodarska delegacija se pravkar vrača iz Japonske, kjer se je na poslovnem forumu dogovarjala o nadgrajevanju sodelovanja glede ‘Družbe 5.0’. Govora je bilo o raziskovalno-znanstvenih aktivnostih pri razvoju sodobnih tehnoloških rešitev, pa tudi glede japonskih investicij v Slovenijo.

Prehod v Družbo 5.0 in gospodarsko sodelovanje z JaponskoLani poleti je Slovenijo obiskala večja japonska gospodarska delegacija, stiki pa se letos še stopnjujejo (foto:luka-koper.si).

 

Slovensko Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je s pomočjo japonske organizacije JETRO (Japan External Trade Organization), slovenske ambasade v Tokiju in javne agencije SPIRIT organiziralo poseben slovensko-japonski poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 100 japonskih podjetij. Namen foruma je bil japonskim podjetnikom predstaviti slovensko poslovno in investicijsko okolje ter slovenske načrte glede ‘Družbe 5.0’, ki bo prihodnje leto tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja EU. 

Slovenska delegacija se je z Japonci pogovarjala o umetni inteligenci, internetu stvari in robotizaciji, ki se iz segmenta industrije seli v vsakdanje življenje – to pa je obenem bistvo prehoda v Družbo 5.0. »Družba 5.0 je japonski koncept razvoja človeštva, ki predstavlja peto stopnjo evolucije človeškega obstoja in družbenega delovanja. Človeka postavlja v središče in ga povezuje s tehnologijami, ki lahko služijo za dosego večjega blagostanja človeka (npr. robotika, umetna inteligenca).

Iniciativo Družba 5.0 je že podprl in posvojil tudi viden del gospodarstva (BTC, ELES, idr.), ki v njej vidi velik potencial,« so pojasnili na MGRT. Na ministrstvu so spomnili še na številke gospodarskega sodelovanja z deželo vzhajajočega sonca – Japonske investicije v Slovenijo na primer znašajo 339,5 milijonov evrov. V letu 2018 je trgovinska menjava med Japonsko in Slovenijo znašala 234,8 milijonov evrov, od tega je bilo 142,7 milijonov izvoza ter 92,1 milijonov uvoza. V Sloveniji smo predlani zabeležili tudi 68.000 nočitev japonskih turistov.

Slovenka delegacija je obisk Japonske zaključila s srečanjem z japonsko institucijo NEDO ter podjetjem Hitachi, s katerima MGRT že sodeluje. Gre za triletni projekt pametnih omrežij, imenovan NEDO, v katerem sodeluje tudi ELES in pet slovenskih elektrodistribucijskih omrežij. Cilj tega projekta je izboljšanje kakovosti storitev za odjemalce električne energije z uporabo trajnostnih in okolju prijaznih rešitev.

»Namesto vlaganj v širitev omrežja se bo z uporabo sodobne sekundarne opreme, informacijsko-komunikacijskih tehnologij in rešitev v oblaku bolje izkoristilo obstoječe omrežje,« so o tem projektu povedali na MGRT. Vzporedno z dogodkom je posebni svetovalec predsednika japonske vlade predstavil svoje aktivnosti, ki jih načrtuje ob obisku Slovenije v marcu, slovenski državni sekretar pa ga je povabil na obisk Slovenske hiše v času olimpijskih iger 2020 v Tokiju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.