Naslovnica Trendi Premiera filma ob stoti obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha

Premiera filma ob stoti obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha

Avtor: Spletno Uredništvo
Televizije Slovenija bo v prihodnjih dneh obeležila stoto obletnico rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha. V partizanih umrlega umetnika se bodo v torek, 13. decembra spomnili z igrano-dokumentarnim filmom ‘Samo en cvet’, katerega avtor je Zvezdan Martić.
Premiera filma ob stoti obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha

Prizor s snemanja filma ‘Samo en  cvet’ (foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija)

Služba za komuniciranje Radiotelevizije Slovenija je sporočila, da bo v torek 13. decembra minilo natanko 100 let od rojstva Karla Destovnika Kajuha. Leta 1922 rojenega in že leta 1944 umrlega pesnika, človekoljuba, partizana in narodnega heroja se bodo ob tej priložnosti spomnili z igrano-dokumentarnim filmom, ki so ga poimenovali ‘Samo en cvet’, posnel pa ga je Zvezdan Martić.

Osnovno sporočilo filma je, da so Kajuhove pesmi ljubezni in upora še vedno žive, aktualne in pomembne tudi danes. »Gre za moj daleč najbolj čustven dokumentarni film. Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govorili o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo od nas solzo v očesu,« je med drugim povedal scenarist in režiser filma Zvezdan Martić.

Premiera filma ‘Samo en cvet’ bo na TV SLO 1′ v torek ob 20.55. Filmska zgodba je sestavljena iz dveh med seboj prepletajočih se dogajanj. Prvo je posvečeno Kajuhovemu življenju v partizanih, drugo pa skupini mladih, ki se nahaja na pohodu po poteh XIV. divizije. Poseben čar filmu dajejo pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije, hčerki dveh ljubezni pesnika ter tudi njegovi sokrajani iz Šoštanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.