Naslovnica Svet & EU Spremembe davčne zakonodaje EU o kriptosredstvih

Spremembe davčne zakonodaje EU o kriptosredstvih

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pripravila predlog sprememb davčne zakonodaje za področje kriptosredstev. Z novimi pravili naj bi dopolnili evropsko uredbo o trgih kriptoimetij, pobrali precej več davkov in hkrati lažje preprečili kriminalne aktivnosti.
Spremembe davčne zakonodaje EU o kriptosredstvih

Za organe EU je nesprejemljivo, da bi nekdo zaslužil velike vsote, ne da bi plačal davke (foto: Matis Lesieur/pxhere.com)

Celotna EU temelji na pravičnih in učinkovitih obdavčitvah, saj so davki temeljni vir prihodkov za vse javne naložbe in storitve. Vendar pa davčni organi držav članic EU doslej niso imeli potrebnih informacij za spremljanje prihodkov, nastalih prek čezmejne trgovine s kriptosredstvi. Tako pri tovrstnem poslovanju nekateri ustvarjajo ogromne neobdavčene dobičke, EU pa izgublja pomembne davčne prihodke.

»Anonimnost povzroča, da nacionalni davčni organi ne zaznajo številnih uporabnikov kriptosredstev, ki ustvarjajo znatne dobičke. To je nesprejemljivo. Naš predlog bo zagotovil, da bodo države članice prejele informacije, ki jih potrebujejo za zagotovitev, da bodo od dobičkov, ustvarjenih pri trgovanju s kriptosredstvi ali pri naložbah vanje, plačani davki,« je dejal Komisar EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Predlagane spremembe zakonodaja za področje kriptosredstev naj bi izboljšale zmožnosti držav članic za preprečevanje davčnih utaj, izogibanja davkom in goljufij. Nov predlog zahteva, da vsi ponudniki storitev s področja kriptosredstvi, ne glede na njihovo velikost ali lokacijo, poročajo o transakcijah strank, ki so rezidenti v EU. Cilj zakonskih novosti bo tudi določiti skupno minimalno višino kazni za večje kršitve.

Komisija EU je prav tako predlagala, da se obveznost poročanja finančnih institucij razširi tudi na elektronski denar in na digitalne valute. Predlog bo sedaj predložen Parlamentu EU v posvetovanje in nato še Svetu EU za sprejetje. Predvideva pa se je, da bodo nove zahteve glede poročanja v zvezi s kriptosredstvi, elektronskim denarjem in digitalnimi valutami začele veljati komaj čez tri leta – natančneje 1. januarja 2026.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.