Naslovnica Trendi Predstava Dnevnik Ane Frank bo nared že decembra

Predstava Dnevnik Ane Frank bo nared že decembra

Avtor: Spletno Uredništvo
V Mini teatru so pričeli s študijem nove predstave ‘Dnevnik Ane Frank’. Zgodba je nastala prav po dnevniku, ki ga je judovska najstnica Anna Frank napisala, preden so jo med II. svetovno vojno nacisti odpeljali v koncentracijsko taborišče. Režiser bo Vinko Möderndorfer, premiera pa je načrtovana že v decembru.
Predstava Dnevnik Ane Frank bo nared že decembra

En od prvih delovnih sestankov ekipe gledališke predstave Dnevnik Ane Frank (foto: Mini teater)

Štirinajstletna judovska deklica Ana Frank se je s svojo družino skrivala na podstrešju stavbe v Amsterdamu od junija 1942 do avgusta 1944, ko jih je nekdo izdal nacistom. Ana je v tem času pisala dnevnik, v katerem je govorila življenju med skrivanjem, o strahu pred nacisti, pa tudi o ljubezni. Njene besede so toliko bolj pretresljive, saj se Ana iz koncentracijska taborišča ni več vrnila, ampak je tam izgubila življenje.

Režiser predstave ‘Dnevnik Ane Frank’ bo Vinko Möderndorfer, igrali pa bodo Gaja Filač, Saša Pavlin Stošić, Medea Novak, Barbara Vidovič, Tadej Pišek, Aleš Kranjec in Timotej Novaković. »Za vizualno podobo predstave bodo poskrbeli scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Meta Sever, za video pa Atej Tutta. Lektor je Jože Faganel. Predstava nastaja v koprodukciji z Judovskim kulturnim centrom Ljubljana.

Produkcijo predstavo podpira Veleposlaništvo Nizozemske,« so pojasnili z Mini teatra. Predstava, katere premiera je načrtovana že za mesec december, bo namenjena predvsem učencem tretje triade osnovnih šol, srednješolcem ter seveda odraslim. Anine besede so namreč tudi danes zelo aktualne, še posebej, ko se sprašuje, čemu ta vojna, zakaj ljudje ne morejo ljudje živeti v miru, zakaj je treba vse opustošiti…

Poleg tega pa so z Mini teatra opozorili še to, da je Evropi danes zavladala kultura laži in na besede znane ameriške sociologinje in filozofinje Hanne Arednt (ki je bila nemško-judovskega porakla), ki je glede te kulture laži dejala, da potem nihče več ničesar ne verjame, da se ljudje zaradi poplave dvomov ne znajo več odločati, da izgubijo sposobnost reagiranja, razmišljanja in presojanja. Ko je tako, pa centri moči zlahka počnejo prav vse, kar hočejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.