Naslovnica Slovenija Pravilnik o poklicnih boleznih in lažje zaposlovanje tujcev

Pravilnik o poklicnih boleznih in lažje zaposlovanje tujcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za zdravje tokrat prihajata dve novosti. Tako smo v Sloveniji po 30 letih čakanja končno dobili pravilnik o poklicnih boleznih, poleg tega pa so na ministrstvu pripravili navodila glede priznavanja poklicnih kvalifikacij za zdravstvene delavce z tujine.
Pravilnik o poklicnih boleznih in lažje zaposlovanje tujcev

Pravilnik o poklicnih boleznih bo olajšal življenje številnim bolnim delavcem  (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za zdravje (MZ) je oznanilo, da bo nov ‘Pravilnik o poklicnih boleznih’ stopil v veljavo 1. maja letos. Po 30 letih bo tako zaposlenim končno omogočena potrditev poklicne bolezni, kar bo spremenilo marsikaj. Človek, za katerega bodo potrdili, da boleha za poklicno boleznijo, bo nov pravilnik med drugim omogočil kritje vseh stroškov zdravstvenih storitev povezanih z boleznijo ter 100-stoodstotno nadomestilo plače v času bolniške odsotnosti.

»Z izzivi prepoznavanja teh bolezni se v Sloveniji soočamo že 30 let, saj je bil postopek ugotavljanja vzročne povezane bolezni z izpostavljenostjo kemičnim, fizikalnim in biološkim dejavnikom na delovnem mestu, precej pomanjkljiv. S sprejetim pravilnikom o poklicnih boleznih smo te pomanjkljivosti naslovili ter natančno določili postopke prepoznavanja poklicnih bolezni,« so pojasnili z MZ in dodali informacijo o posodabljanju seznama bolezni.

Poleg tega so na MZ pravkar pripravili nova navodila glede priznanj poklicnih kvalifikacij za zdravstvene delavce iz tujine, ki bi se radi zaposlili v slovenskem zdravstvu. V Sloveniji sicer opazno primanjkuje medicinskega osebja, nova navodila pa bodo v veliko pomoč tako iskalcem zaposlitve iz tujine, kakor tudi slovenskim delodajalcem.

V navodilih so sicer podrobno opisani postopki za priznavanje poklicnih kvalifikacij, navedena so vsa potrebna dokazila, ki jih bo potrebno priložiti, opisani pa so še vsi dodatni pogoji in razni možni pristopi, kar naj bi zagotovilo hitro in učinkovito rešitev postopkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.