Naslovnica Kronika Prašičja kuga v Srbiji že tretje leto zapored

Prašičja kuga v Srbiji že tretje leto zapored

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta posredovalo obvestilo Evropske komisije o novem, že tretjem izbruhu afriške prašičje kuge v Srbiji.
Če bi se bolezen razširila, bi bil to lahko hud udarec za Srbe (foto: pxhere.com)

 Srbija je pravkar obvestila Evropsko komisijo, da na njenem teritoriju prihaja do novih izbruhov afriške prašičje kuge (APK) in sicer pri domačih svinjah. Bolezen APK se je tokrat pojavila na enajstih krajih v občini Aleksinac, le kakih 20 kilometrov severno od Niša. V preteklosti se je bolezen v Srbiji prvič pojavila predlani in sicer pri domačih svinjah, lani pa so jo zaznali tako pri domačih, kot tudi pri divjih prašičih.

»Srbija je že uvedla ukrepe za nadzor in izkoreninjenje APK v skladu z nacionalno in EU zakonodajo ter v skladu s standardi Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE). Tveganje za vnos in širjenje APK se še poveča zaradi potnikov, ki lahko v osebni prtljagi prinesejo meso in izdelke, ki izvirajo od okuženih domačih ali divjih prašičev, ki predstavljajo vir okužbe za prašiče,« piše v skupnem obvestilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

APK je bolezen, ki za ljudi ni nevarna, za populacije divjih in domačih svinj pa naj bi lahko prinesla tudi do 70% smrtnost. Bolezen je prisotna v Afriki, Aziji, Evropi in Ameriki, samo na Kitajskem pa naj bi zaradi nje predlani poginilo prek 100 milijonov prašičev. V EU je bilo leta 2019 najprej prizadetih kar devet držav članic – Latvija, Litva, Poljska, Romunija, Bolgarija, Estonija, Madžarska, Belgija in Italija, nakar sta kmalu sledili še Češka in Srbija.

Glede na izjemno priljubljenost svinjskega mesa v Srbiji, bodo tamkajšnje oblasti reagirati odločno in predvsem učinkovito, sicer se lahko bolezen hitro razširi. Za srbske kmete, za celo panogo svinjereje in za vse ljubitelje delikates iz svinjine bi to lahko pomenilo pravo katastrofo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.