Naslovnica Gospodarstvo Potrdili so Program za razvoj gospodarstva v Porabju

Potrdili so Program za razvoj gospodarstva v Porabju

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu sta včeraj s svečanim podpisom zagnala Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021-2024.
Potrdili so Program za razvoj gospodarstva v Porabju

Monošter v Porabju (fotografija: Sl-Ziga/sl.wikipedia.org)

Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021-2024 je vreden 2,1 milijona evrov, namenjen pa je razvoju gospodarstva na območju sosednje države, na katerem živijo pripadniki slovenske narodne skupnosti. V letu 2021 je za uresničevanje programa namenjenih le 30.000 evrov, v letu 2022 pa kar 750.000 evrov, v letu 2023 še nekaj več -790.000 evrov in v letu 2024 530.000 evrov.

»Program je razdeljen na 3 ukrepe, in sicer spodbujanje naložb v gospodarstvu na programskem območju, spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na programskem območju in promocija programskega območja in podpora pri izvajanju programa,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

S prvim ukrepom bi radi v 4 letih razdelili skupno 690.000 evrov nepovratnih sredstev samostojnim podjetnikom in MSP-jem za povečanje njihovih proizvodnih zmogljivosti. Drugi ukrep je vreden 1.080.000 evrov, deli pa se na dva dela. Prvi je dodelitev sredstev samostojnim podjetnikom in MSP-jem za razvoj trajnostnega turizma ter povezovanje lokalne kulturne in naravne dediščine.

Drugi del drugega ukrepa pa predstavlja sofinanciranje investicij lastnih enot in razvoj turistično – gospodarske dejavnosti (z obnovo prostorov in opreme). Za tretji ukrep bo 330.000 evrov namenjenih promociji območja in izvajanju programa, katerega bo na podlagi pogodb po posameznih ukrepih med MGRT in Zvezo Slovencev na Madžarskem (ZSM) v predvidenem štiriletnem obdobju izvajala prav ZSM.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.