Naslovnica Slovenija Pospešek za projekt Evropska prestolnica kulture 2025

Pospešek za projekt Evropska prestolnica kulture 2025

Avtor: Spletno Uredništvo
Projekt ‘Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture – GO! 2025’ je bil uvrščen v Načrt razvojnih programov 2022–2025. Z drugimi besedami – država se je šele sedaj odzvala na odločitev mednarodne komisije, ki je 18. decembra 2020 Novo Gorico proglasila za Evropska prestolnico kulture v letu 2025 in projektu zagotovila finančno podporo.
Pospešek za projekt Evropska prestolnica kulture 2025

Čezmejni trg Evrope 18. decembra 2020 ob trenutku zmage za Novo Gorico in Gorico (foto: FB GO! 2025)

V Novi Gorici in v sosednji (italijanski) Gorici so 18. decembra leta 2020 nazdravili, saj je tistega dne mednarodna komisija skupno kandidaturo obeh mest proglasila za najuspešnejšo izmed kandidatur za Evropsko prestolnico kulture 2025. Presenetljivo pa nato ta za Slovenijo zelo pomemben projekt ni bil uvrščen med proračunske prioritete s področja kulture, ampak so ga šele sedaj umestili v Načrt razvojnih programov 2022–2025.

“Zaenkrat je predvideno iz državnega proračuna deset milijonov evrov, kar znaša polovico načrtovanega proračuna. Projekt potrebuje pospešek, saj se leto 2025 nezadržno bliža. Zato bomo na Ministrstvu za kulturo in na Vladi RS nudili vso potrebno podporo, da bo EPK uspešno prispeval k razvoju Nove Gorice in somestja z Gorico. V kratkem bo podpisana pogodba z Mestno občino Nova Gorica.

Tako se bodo lahko začela črpati letošnja sredstva v višini enega milijona evrov,” je pojasnil Marko Rusjan z Ministrstva za kulturo (MK). Skupna vrednost investicije sicer znaša 20 milijonov evrov. MK bo zagotovilo 10 milijonov, Mestna občina Nova Gorica 5 milijonov, iz proračuna drugih regij bo prišel dodatni milijon in pol evrov, enak znesek bo nakazala EU, preostala dva milijona sredstev pa predstavljajo zasebni viri in tržni prihodki.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.