Naslovnica Kronika Poskus prevare starejših občanov je tokrat spodletel

Poskus prevare starejših občanov je tokrat spodletel

Avtor: Spletno Uredništvo
Sumljivi neznanci so danes poskušali vstopiti v hiše na območju Novega mesta, kjer prebivajo starejši občani. Predstavili so se kot uslužbenci lokalnega elektro podjetja, vendar jim vsaj en od stanovalcev ni nasedel in jih je pregnal. Policija pa opozarja, da ta primer ni osamljen.
Poskus prevare starejših občanov je tokrat spodletel

Policijski opozorilni letak nazorno kaže, kako poskušajo nepridipravi prelisičiti upokojence (foto: policija.si)

Kriminalci vedno iščejo žrtve, ki jih je lahko prevarati. Tako se je včeraj v Novem mestu zgodil poskus kriminalnega dejanja, ki je bil usmerjen proti upokojencem. Na dvorišči dveh stanovanjskih hiš v mestu, kjer prebivajo starejši občani, so se z osebnim avtomobilom pripeljali neznanci. Predstavili so se kot uslužbenci lokalnega elektro podjetja, ki naj bi pregledovali prostore zaradi namestitve nekakšne opreme.

Pri ogledu so poskušali vstopiti v hiši, vendar je na srečo en od stanovalcev hitro posumil, da ne gre za delavce, ampak gre za prevarante. Zato jih je pregnal, še preden bi prišlo do kakšne tatvine, goljufije ali drugega kaznivega dejanja. Neznanci so se nato odpeljali z osebnim avtomobilom temnejše barve, nikomur od stanovalcev pa očitno ni padlo na pamet, da bi si zapisal registrsko številko vozila. Policija opozarja, da ta novomeški primer sploh ni osamljen.  

»Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje.

Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja,« sporočajo s Policije in občanom svetujejo, da so ob kakršnihkoli nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev se ne sme spuščat v hišo, sploh če jih je več. Vhodna vrata je potrebno vedno zaklepati, tudi če nekdo le za trenutek skoči na vrt. Dobro si je zapomniti videz ‘gosta’ in si tudi zapisati registrsko številko njegovega vozila.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.