Naslovnica Gospodarstvo V tej petletki bo šlo 150 milijonov za športno infrastrukturo

V tej petletki bo šlo 150 milijonov za športno infrastrukturo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je včeraj oznanilo, da bo letos za športno infrastrukturo v državi na voljo nekaj skoraj 11 milijonov evrov, do leta 2027 pa bo za zanjo skupno namenjenih kar 150 milijonov evrov.
V tej petletki bo šlo 150 milijonov za športno infrastrukturo

Eno od slovenskih prizorišč svetovnega pokala v gimnastiki (foto: SJ)

Že dolgo ni skrivnost, da je Slovenija pravi svetovni športni fenomen. Koliko medalj osvojijo slovenski športniki na zimskih in letnih olimpijskih igrah, koliko medalj pride s svetovnih in evropskih prvenstev in koliko je na primer uvrstitev na stopničke v tekmovanjih za svetovni pokal v najrazličnejših športnih panogah? Zares ogromno, če pri tem upoštevamo dejstvo, da nas je v Sloveniji le malce preko 2,1 milijona prebivalcev.

A ne gre le za vrhunske športnike, ampak tudi za izjemno široko bazo rekreativcev in za obiskovalce iz tujine. Zaradi teh treh skupin športnikov je zelo pomembno, da država vlaga v posodabljanje športne infrastrukture. Tako so z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) včeraj sporočili, da bo letos za športno infrastrukturo na voljo blizu 10,9 milijona evrov, s čemer bodo finančno podprli od 90 do 100 projektov v lokalnih okoljih.

»Sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023 bo razdeljeno v dva sklopa. V prvi vrsti bomo podprli investicije za obnovo večnamenskih športnih dvoran in telovadnic, za kar bomo namenili do osem milijonov evrov, sofinancirali pa bomo tudi investicije za posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v skupni višini do skoraj 2,9 milijona evrov,« so pojasnili z MGTŠ.

Pri tem naj bi glede sofinanciranja imeli prednost vadbeni športni objekti in površine za šport v naravi, ki so brezplačno dostopne vsem. Za ‘petletko’ v obdobju med leti 2023 in 2027 pa lani sprejeti načrt predvideva, da bo za športno infrastrukturo skupno namenjenih kar 150 milijonov evrov.

Posamezni načrti se bodo sicer vseskozi sproti usklajevali z lokalnimi skupnostmi in z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, v bistvu pa gre za gospodarsko investicijo, saj država vlaga v infrastrukturo in v zdravje prebivalcev, posredno pa tudi v turizem in gostinstvo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.