Naslovnica Slovenija Pomoč iz tujine, spletna aplikacija in solidarnostni most

Pomoč iz tujine, spletna aplikacija in solidarnostni most

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se razmere po večjem delu Slovenije počasi normalizirajo, pa dostava pomoči v nekaterih hribovitih predelih še vedno poteka s težavami. V državo so včeraj prispeli tudi novi kamioni z mednarodno humanitarno pomočjo, skupna višine škode po katastrofalnih poplavah pa naj bi se merila v milijardah evrov.
Pomoč iz tujine, spletna aplikacija in solidarnostni most

Pomoč poljskega Rdečega križa so hitro pretovorili in poslali na Koroško (foto: Rdeči križ Slovenije)

Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so sporočili, da so najprej z Rdečega križa Hrvaške dva dni dovažali ustekleničeno vodo, nato so dobili hrano in higienske pripomočke s strani Rdečega križa Madžarske. Včeraj je Rdeči križ Poljske dostavil dva nabito polna kamiona hrane in higienskih pripomočkov (zobne ščetke, zobna pasta, WC papir, šamponi, milo, higienski vložki, plenice …), kar so takoj poslali proti Koroški in na druga prizadeta območja.

»Kmalu zatem sta tako na RKS – OZ Slovenj Gradec in RKS – OZ Ravne na Koroškem, ki skrbi za hudo ogroženo Mežiško dolino, odpeljala kamiona s 4 paletami hrane, 3 paletami higienskih pripomočkov, 5 paletami vode in večjo količino suhega kvasa. Na RKS – OZ Žalec smo dostavili 10 palet vode, na RKS – OZ Litija pa so prejeli 200 prehranskih paketov in 200 enot pralnega praška,« so ob tem pojasnili z RKS.

Po poročanju pristojnih služb je bila velika večina odjemalcev, ki so ostali brez elektrike, do včeraj zvečer ponovno priključenih v sistem. Težave s dostavo pomoči, z elektriko in s pitno vodo so največje v hribovitih predelih, kot so Koroška, zgornja Savinjska dolina, v zaselkih na Gorenjskem in v predalpskem svetu. Poplave pa so v porečjih Sore, Save, Kamniške Bistrice, Savinje, Meže, Pake in Drave poškodovale ceste in veliko mostov.

Sedaj se marsikje po državi sprožajo plazovi, kar predstavlja novo nevarnost za ljudi, ki so pretrpeli že marsikaj. Zaživela je tudi spletna aplikacija ‘Poplave2023’, kjer prostovoljci, podjetja in druge skupine ponujajo fizično pomoč ter razne storitve s stroji, kamioni, traktorji… Vlada pa je ponedeljek 14. avgust razglasila za dela prost dan, tako da bo solidarnosti namenjen ‘praznični’ most trajal dobre 4 dni.

Razne oblike pomoči naj bi prišle iz Slovaške, Nemčije, Francije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije, šlo pa naj bi predvsem za gradbeno mehanizacijo, specializirane enote in tudi za pontonske oziroma začasne mostove.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.