Naslovnica Svet & EU Za inovativnost 1,1 milijarda evrov in nov spletni pripomoček

Za inovativnost 1,1 milijarda evrov in nov spletni pripomoček

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar namenila milijardo evrov za inovativne projekte na področju razogljičenja gospodarstva, poleg tega pa je zagnala forum Start-up Village, ki je namenjen razvoju inovativnega podjetništva na podeželju.
Sončno ogrevanje in pridobivanje elektrike sta pomembni ‘zeleni’ tehnologiji (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija se je ta teden odločila, da v okviru dolgoročne ‘Vizije za podeželska območja EU0 z junija 2021 in ‘Akcijskega načrta Komisije za podeželje’ vzpostavi nov spletni forum Start-up Village. Prek tega spletnega orodja bi radi predvsem spodbudili raziskave in inovacije v podeželskih skupnostih ter pomagali oblikovati takšno sodobno podeželsko podjetništvo, ki bo privlačno za mladih in nadarjenih ljudi.

Poleg tega pa je te dni z Evropska ko misije prišla tudi novica, da bo EU iz Sklada za inovacije namenila več kot 1,1 milijarde evrov za 7 večjih inovativnih projektov, ki se bodo izvajali v 8 državah EU (Slovenije ni med njimi). S to ogromno vsoto bo ‘EU Solar’ podprla uvajanje prelomnih tehnologij na trg energijsko intenzivnih industrij ter industrij vodika, zajemanja ogljika, uporabe in shranjevanja energije ter energije iz obnovljivih virov.

»Inovacije so ključnega pomena za zagotovitev rešitev, ki jih potrebujemo v tem desetletju, da bi ohranili možnost omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje. Skupaj z izrazitim zmanjšanjem emisij nam inovacije kažejo pot do uresničitve ciljev Pariškega sporazuma,« je pojasnil izvršni podpredsednik Evropske komisije Timmermans. Izbranih 7 projektov je sicer s področij kemikalij, jekla, cementa, rafinerij ter proizvodnje električne energije in toplote.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.