Naslovnica Magazin Poleg najhitrejše je sedaj na voljo tudi najbolj varčna pot 

Poleg najhitrejše je sedaj na voljo tudi najbolj varčna pot 

Avtor: Spletno Uredništvo
Spletni velikan Google je pravkar posodobil svojo aplikacijo Google Maps in predstavil njeno novo funkcionalnost. Novost je okolju prijazno načrtovanje poti, prek katerega lahko vsak izbere traso, ki je optimizirana za najmanjšo porabo goriva.
Poleg najhitrejše je sedaj na voljo tudi najbolj varčna pot 

Ker je cestni promet največji vir emisij ogljika v EU, je nova storitev zagotovo dobrodošla (foto: Grayling/Google)

Spletni gigant Google je ta teden v približno 40 državah sveta, med katerimi je bila tudi Slovenija, predstavil novost v svoji aplikaciji za zemljevide Google Maps in sicer je to novo, okolju prijazno načrtovanje poti (angl. ‘eco-friendly routing’). Z uporabo te storitve je odslej moč vsa z motornimi vozili predvidena potovanja optimizirati za najmanjšo porabo goriva, kar pomeni prihranek na gorivu in zmanjševanje škodljivi emisij.

»Okolju prijazno načrtovanje poti ima vpliv na naš planet. Od prve predstavitve v ZDA, Kanadi in Nemčiji so uporabniki s pomočjo nove funkcionalnosti znotraj Google Maps pripomogli k zmanjševanju več kot pol milijona ton ogljikovih emisij, kar je enako, kot če bi s cest umaknili 100.000 avtomobilov na pogonska goriva,« so pojasnili z Googla, kjer bodo pri tej storitvi kmalu uvedli tudi izbiro vrste motorja – bencinski, plinski, dizelski, hibridni, električni…

Tako bo na Google Maps poleg najhitrejše poti dejansko prikazana še najbolj varčna pot, tako glede na vrsto pogonskega agregata vozila, kot tudi glede na regijo. Do novosti je prišlo tudi zaradi študij o učinkovitosti porabe goriva in energije s strani Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo (NREL) in zbranih podatkov Evropske agencije za okolje. Google Maps pa je tako v svojo ponudbo storitev dodal še eno trajnostno usmerjeno novost.

Sedaj na tem spletnem mestu na primer nudijo zemljevide polnilnih postaj za električna vozila (tudi z vrsto priključkov in hitrostjo polnjenja), vse več kolesarskih poti, navodila za pešce (tudi s funkcijo Ulični pogled), navodila za pot do cilja z avtobusom, vlakom in trajektom ter celo seznam hotelov, ki izpolnjujejo visoke trajnostne standarde in so pridobili ekološke certifikate.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.