Naslovnica Slovenija Po smrti Nizozemke so začeli popravljati pot čez Komarčo

Po smrti Nizozemke so začeli popravljati pot čez Komarčo

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Ljubljana-Matica sta pred dnevi obvestila javnost, da bo do nadaljnjega zaprt odsek planinske poti Koča pri Savici (653 m) – Komarča – Črno jezero (1324 m) zaradi poškodb na poti. Do zaprtja je prišlo le neakj dni po smrti nizozemske planinke, ki je kljub ustrezni opremi padla in umrla pri sestopu na območju Komarče.  

Po smrti Nizozemke so začeli popravljati pot čez KomarčoZ gorami ni heca, saj je slovenski alpski svet lahko zelo zahteven, v naravi pa je itak vedno prisotno določeno tveganje (foto: PZS)

.

S Planinske zveze Slovenije so sporočili, da po njim znanih podatkih do tragične nesreče nizozemske planinke sicer ni prišlo zaradi pomanjkljivosti na poti. Po drugi strani pa je policija spročila, da je ob smrti Nizozemke ugotovila, da se na poti čez Komarčo nahaja kar nekaj nevarnih točk, kjer bi najbrž morali bolje poskrbeti za varnost. Prav zato so traso čez Komarčo zaprli, čeprav naj bi bila za dobro opremljenega planinca s potrebnimi izkušnjami za zahtevno pot slednja še vedno prehodna. Planinci imajo do preklica zapore za pot do Koče pri Triglavskih jezerih na voljo lažjo planinsko pot prek Komne ali planine Viševnik.

“Stanje varoval na zavarovanih planinskih poteh redno vsaj enkrat letno pregledamo, ugotovimo morebitne pomanjkljivosti in jih glede na to uvrstimo na seznam popravil v naslednji sezoni. Pot čez Komarčo je bila zadnjič pregledana 13. oktobra 2018, ko se je pokazalo, da so vsa kovinska varovala v dobrem stanju, da pa je na pot padlo nekaj debel, ki jih je treba odstraniti, in da so na nekaterih mestih dotrajane lesene bočne opore in stopnice. Zaradi tega je uvrščena na prednostni seznam letošnjih popravil,” so opažanja policije potrdili na Planinski zvezi Slovenije (PZS).

Obnovitvena dela na poti se bodo predvidoma začela 12. julija. V prvi fazi načrtujejo odstranitev podrtega drevja in kamenja, v drugi pa namestitev novih lesenih varoval. Kdaj bo pot spet odpra, je težko predvideti, tudi zato, ker bo transport lesa v steno Komarče bo izveden s helikopterjem Slovenske vojske – slednja pa ima številne druge pomembne obveznosti. Velja pa še dodati, da je po smrti Nizozemke, ki je kljub primerni opremi najbrž zdrsnila zaradi le zaradi izjemno posušenega in drobljivega terena, policija prestregla večjo skupino planincev, katerih večina sploh ni imela primerne opreme. 

“Po podatkih Planinskega vestnika za prvo označeno pot v Julijskih Alpah štejemo leta 1879 urejen pristop iz Bohinja čez Komarčo na Triglav, kar pomeni, da so obiskovalci gora že pred 140 leti hodili po njej brez dodatnih pomagal. O zahtevnosti poti prek Komarče se lahko sicer planinci danes informirajo tako v vodniški literaturi kot tudi v številnih virih na spletu, zahtevnost poti je označena na planinskih zemljevidih in na usmerjevalnih tablah, tako na izhodiščih kot na sami poti,” so še dodali na PZS. Vsekakor se je treba pred odhodom v gore vedno pozanimati o zahtevnosti poti, vremenskih razmerah in potrebni opremi. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.